You are here

Yokosukában megemlékeztek a hét elhunyt amerikai tengerészről

fitzgerald1-800x554

 

Ma megemlékeztek a japán vizeken elhunyt hét amerikai tengerészről.

Ma megemlékezést tartottak annak a hét amerikai tengerész emlékére, akik a tokiói öböl közelében egy amerikai romboló és egy fülöp-szigeteki kereskedőhajó ütközésekor vesztették életüket. A ceremónián több mint 2000 tengerész és családtagjaik vettek részt a Tokiótól délre fekvő Yokosukában. Június 17-én a korai hajnali órákban az USS Fitzgerald amerikai romboló fedélzetén több mint 300 tengerész tartózkodott, amikor Yokosuka közelében ütközött az ACX Crystal nevű fülöp szigeteki hajóval. A romboló jobb oldala és alja súlyosan megrongálódott, 116 tengerész fekhelyét rövid idő alatt elárasztotta a víz. A hajó visszatért yokosukai amerikai katonai bázisra, ahol a tengerészeti búvárok a hajó fenekén megtalálták a hét eltűnt tengerész holttestét.

Scott Swift admirális felmérte a rombolót ért kárt. Elismeréssel szólott az amerikai tengerészekről, akik helytállásának köszönhető, hogy a hajó nem süllyedt el. Mint mondotta, kész csoda, hogy a heves ütközés nem követelt több áldozatot. Bár a baleset pillanatában senki nem tudta, hogy mi történhetett, mindenki pontosan végezte a feladatát. Az ütközés olyan helyszínen történt, ahol mindig nagy a hajóforgalom és a torlódás.

A baleset okát még mindig vizsgálják. A japán parti őrség a gondatlanság eshetőségét is vizsgálja, de mint mondta, a fülöp-szigeteki hajó legénységét egyelőre csak önkéntes alapon hallgatják ki. A japán felségvizeken történt baleseteket rendszerint a japán hatóságok vizsgálják ki, ám ez esetben, egy bilaterális egyezmény értelmében a rombolón történtekkel kapcsolatban az amerikai haditengerészeté az elsődleges jog. Bizonytalan, hogy japán bekapcsolódhat-e a vizsgálatokba.

Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: