You are here

Yamato Öngyilkos küldetés 📺

A Yamato a csatahajók királynője. Több mint 260 méter hosszú, a súlya 64 ezer tonna. 1945 tavaszán a háromezer tizenévesből álló legénységével úgy küldik az utolsó, öngyilkos útjára, hogy nincs benne elég üzemanyag a visszatéréshez. Alig egy nappal a kihajózás után amerikai felderítő tengeralattjárók felfedezik és repülőgépeik lesüllyesztik. Sok szakértő innen számítja a japánok háborúvesztését.

A film története szerint egy lány, Makiko, egy déli fekvésű japán kikötőbe érkezve azt reméli, hogy valamelyik hajó elviszi őt a hatvan éve elsüllyedt Yamato tragédiájának színhelyére. Kérését azonban mindenütt elutasítják, mígnem Katsumi Kamio kapitány megtudja, hogy Petty Uchida tiszt lányával áll szemben. Kamio és Uchida szoros bajtársként büszkén és bátran együtt szolgáltak ugyanis a legnagyobb hajón, melyet emberi kéz épített.

Kamio megdöbben a hír hallatán, hiszen abban a tudatban élt, hogy Uchida eltűnt, amikor az amerikai légierő elsüllyesztette a hajót 1945. április 7-én. A veterán így vállalja a tizenöt órás úton a kalauzolást, amelynek során Makiko és egy 15 éves matróz, Atsushi oldalán újraéli a Yamato fedélzetén töltött háborús időket és megosztja emlékeit a fiatalokkal.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: