You are here

Yamashita bácsi, gratulálunk!

Két órát úszott, három órát átfagyva gyalogolt, majd a frászt hozta családjára a „tengerbe veszett” 71 éves halász.

Nem mindennapi tragikomikus események szereplője volt a Miyazakiban élő 75 éves halász, Yamashita Yoshio. 1,3 tonnás hajójával mindennapi tengeri halászatra indult, szokása szerint egyedül. A nyílt tengeren azonban délután heves szél kerekedett, erős hullámzás rázta a hajót. Az öreg halász úgy határozott, hogy nem folytatja a halászatot, mielőbb visszatér a biztonságot nyújtó kikötőbe. Éppen a hajókorlátnál serénykedett, amikor egy erős hullám hirtelen megdöntötte az alkotmányt, és Yamashita a vízbe pottyant. A hajó, járó motorral egyre távolodott tőle, és ő belátta, hogy reménye sincs utolérni. Délután öt óta volt, és szerencséjére a rossz időjárás ellenére is a horizonton felfedezett egy távoli parti stéget. Abba az irányba kezdett úszni. Rájött, hogy puszta fizikai erővel nem fogja bírni a többórás úszást, ezért egyik kezében a gumicsizmájával csápolva hajtotta a vizet. Két órahossz múlva, a végkimerültségig legyengülve elérte a stéget. A rossz időjárás miatt a máskor forgalmas környéken azonban senkit nem talált, akitől segítséget kérhetne. Összekuporodott, hogy erőt gyűjtsön, mire rögtön elnyomta az álom. Sötét éjszaka tért magához. Megkereste az aszfaltozott utat, aztán mezítláb és átfagyva elindult hazafelé. Útközben integetett az arra járó autóknak, de senki sem állt meg. Az ázottan, mezítláb gyalogló öreget őrültnek nézték. Három órahossznyi kegyetlen gyaloglással végre eljutott egy éjjel-nappali bolthoz, ahol megengedték, hogy telefonáljon. Még innen is messze lakott, ezért taxit hívott, és azzal érkezett haza.

Yamashita felesége este fél kilenc jelentette be férje eltűnését a hatóságoknak. A katasztrófavédelem helikoptere meg is találta a gazdátlan hajót. Az aggódó feleséget értesítették, hogy férje minden bizonnyal a tengerbe veszett. Reggelre rendeltek búvárokat a holtteste felkutatására. A házban összegyűlt a rokonság és a barátok a „gyászoló özvegy” vigasztalására. Elmesélték egymásnak Yamashita életét, méltatták nemes tulajdonságait, de bizonyára szó esett az elkövetkező napok szomorú teendőiről is.

Ekkor kivágódott az ajtó, személyesen megjelent maga a gyászolt, és elkurjantotta magát: „Hé! Kifizetné valaki a taxit?”

Minden jó, ha jó a vége. Yamashitának nem kellett új hajót vennie, de még csak arra sem volt gondja, hogy miképpen hozassa haza. Az automatára állított irányító biztosította, hogy a jármű békésen pöfögve, mint jó háziállat, a gazda nélkül is hazatalált az öbölbe.

Yamashita bácsi! Magazinunk is gratulál a nem mindennapi teljesítményéhez! Kívánjuk, hogy feleségével sok boldog évet éljenek meg! És még valami: Jó halászatot!

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: