You are here

Vulkánkitörés várható Japánban?

Vulkánkitörésre figyelmeztetnek kutatók Japánban

A szeizmikus tevékenység felfelé ívelő változása és a magma felgyülemlése miatt kutatók szerint valós az esélye, hogy a rövidesen számottevő vulkánkitörés következzen be Japánban.

Szakértők szerint most 110 aktív tűzhányó van Japánban, amelyek közül húsz – köztük a szent hegynek számító Fudzsi – aktivitása erősen megnövekedett a tavaly márciusi 9-es erősségű földrengés után.

Az elmúlt évszázadokban ilyen erejű rengések a Föld több pontján nagyszámú vulkánkitöréshez vezettek, amelyek jellegzetesen a földmozgás utáni esztendőkben következtek be.

„Valószínűleg egy erős kitörés lehetősége várható” – tájékoztatta az újságot Nakamura Joicsi professzor. A legaggasztóbbnak azt tartja, hogy nem figyeltek meg visszaesést a felszín alatti magma mennyiségében. Mivel már egy évszázada nem volt jelentőségteljes kitörés a Felkelő Nap országában, arra lehet következtetni, hogy olyan nagy mennyiségű magma gyűlt össze a felszín alatt, ami a jövőben megállíthatatlanul felszínre tör és elárasztja a vulkánt és annak környékét.

Az utolsó komoly kitörés 1914-ben következett be Japánban. Akkor olyan gigantikus mennyiségű izzó láva lövellt ki a Szakuradzsima-vulkánból, hogy az földnyelvet alkotott a kis szigeten elhelyezkedő tűzhányó és egy közeli félsziget között, a vulkáni hamut pedig több mint ezer kilométerre is találtak.

Az egyetem kutatása szerint az elmúlt két évezred során összesen 1162 vulkánkitörés zajlott le Japánban, amelyből 52 volt súlyosnak tekinthető – vagyis átlagosan 38 évente történt heves lávaömlés a japán szigeteken.

 

Veres Tamás

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: