You are here

Vulkánkitörés miatt figyelmeztetés

Kitört Japán legnagyobb aktív vulkánja, az Aszó, mire a hatóságok figyelmeztetést adtak ki a környék lakosságának.

Kitört Japán legnagyobb aktív vulkánja, az Aszó. A déli szigeten, Kyúsún álló kráter ezer méter magasra lövell köveket és hamut. A vulkáni hamu egy nap alatt elérte az 50 kilométeres körzetben álló Gokasze és Bungo-ono városokat. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki a térség lakosságának, hogy óvakodjanak megközelíteni a krátert. A veszélyre való tekintettel a környéken megváltoztatták a repülőjáratok útvonalát.

Az Aszó utoljára 19 évvel ezelőtt tört ki. A meteorológiai intézet az ötfokú skálán most 2 és 3 közé tette egy újabb lávakitörés valószínűségét. Néhány hónappal korábban váratlanul kitört a főszigeten álló Ontake-vulkán, 60 ember halálát okozva.

Japán egy vulkanikus „övön” fekszik. A kobei egyetem tanulmányozta az utóbbi 120 ezer év vulkánkitöréseit, és megállapította, hogy a következő 100 évben Japán lakosságának 95%-át fenyegeti megsemmisüléssel egy pusztító vulkánkitörés. Úgymond, „bármelyik pillanatban”. Szakvéleményük szerint „Nem túlzás azt mondani, hogy egy kolosszális kitörés eltörölheti Japánt, mint országot”.A vizsgált időszakban hét ilyen kitörésre volt példa.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

30 hegymászóval végzett az Ontake

A mentőosztagok harminc holttestet találtak a csúcs közelében.

Rendőrségi információk szerint ma az Ontake-vulkán csúcsának közelében 30 hegymászó holttestére bukkantak a mentőosztagok. A vulkánkitörés áldozataival hirtelen szívleállás végzett.
A tegnap délelőtt 11 óra után váratlanul kitört 3067 méter magas Ontake-tűzhányó kráteréből tíz kilométer magasra lövellt hamut és köveket. A hétvégén sok kiránduló tartózkodott a hegyen. Közülük 230 főnek még tegnap sikerült lejutnia, de információink szerint 45-49 személy fent ragadt és a hegyen töltötte az éjszakát. Kimentésük folyamatban van.

A vulkán még tegnap este is hamut, füstöt és köveket lövellt. Ma délután sűrű fehér gőz száll fel a kráterből. A környéket 20 cm vastag vulkáni hamu fedi. Még a 100 km távolságban lévő Kófu városban is észlelhető hamulerakódás.
Az alvó vulkánnak utoljára 1991-ben volt kisebb kitörése, jelentősebb pedig 1979-ben, amikor 2000 tonna hamut lövellt ki.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: