You are here

Visszatérhetnek a tiltott zónába Naraha város lakói

Hazatérhetnek a fukusimai erőmű körzetében lévő Naraha város lakói. Az állam sugárzásmérőt osztogat és segít beindítani a szolgáltatásokat.

A valaha 7400 lakosú Naraha a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetében áll. A jobbsorsra érdemes településről a 2011-es atomkatasztrófát követően a lakosságot evakuálták. Területét az eltelt négy és fél év alatt hatalmas erőfeszítéssel és költséggel a lehetőségekhez képest sugármentesítették.

A kormány elérkezettnek látja az időt a tiltás feloldására, Naraha kitelepített lakosainak visszatérésére. Ám a visszaköltözésnek egyelőre számtalan akadálya van. Nincs orvosi ellátás, nem működnek a megszokott szolgáltatások. A kitelepített lakók közül sokan új életet kezdtek; munkakelyet találtak, házat vettek. Ők már nem kívánnak visszatérni. Felmérés szerint a régi lakosoknak csak a 46 százaléka tervezi, hogy visszaköltözik.

A kormány sok támogatást ad, hogy a sugárveszélyes zónában elsőként felszabadított településen beinduljon az élet. Segíti a helyi vállalkozók üzleteinek beindítását, s ami nem mellékes, sugárzásmérőt oszt a lakosságnak. A körzetben mintegy 100 000 lakos még mindig nem térhet vissza otthonába.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: