You are here

Világháborús amerikai repülőgép-anyahajó roncsaira leltek az ausztrál tengerben 📺

Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó hullámsírját fedezték fel Ausztrália közelében. A háborúban a japán haditengerészet süllyesztette el.

    A Lexington repülőgép-hordozót nagyjából 3 kilométeres mélységben találták meg a Korall-tengerben, körülbelül 800 kilométerre Ausztrália keleti partjaitól – írta a BBC News.

    A hajó az 1942-es korall-tengeri csatában veszett oda. A Japán feletti győzelemmel zárult csatában az amerikaiak és az ausztrálok közösen harcoltak a japán császári haditengerészet ellen.

    A Lexington roncsaira a Microsoft cég társalapítója, Paul Allen vezette keresőcsapat bukkant rá vasárnap. Az amerikai haditengerészet azóta megerősítette a hullámsír felfedezését.

    Az amerikai haditengerészet szerint a Lexington legénységének 216 tagja odaveszett az ütközetben, több mint kétezer ember azonban megmenekült. A repülőgép-hordozót számos japán torpedó eltalálta a csatában.

A Lexington a tenger mélyén

    “A Lexington felkutatását elsőbbséggel kezeltük, hiszen egyike volt a második világháborúban odaveszetett legfontosabb hajóknak” – mondta Robert Kraft, Allen Vulcan nevű cégének szóvivője, hozzátéve, hogy nagyjából hat hónapig tartott a hajó felkutatásának megtervezése.

    A roncsról készült felvételek tanúsága szerint a Lexington igen jó állapotban maradt fenn. A fedélzetén lévő 35 repülőgépből 11-et megtaláltak. A hajót azonban nem fogják kiemelni, mert az amerikai haditengerészet háborús sírnak tekinti a roncsok helyét.

    A Vulcan tavaly az 1945 júliusában elsüllyedt Indianapolis cirkáló roncsait fedezte fel és megtalálta már egy második világháborús japán hadihajó, valamint az olasz haditengerészet 1940 októberében elsüllyedt egyik hajójának hullámsírját is.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: