You are here

Vietnámban is shinkansen?

Vietnam shinkansen

Egész megbolydult a tokiói tőzsde annak hírére, hogy a vietnámi miniszterelnök bejelentette: országa a tervezett észak-déli nagysebességű vasútvonalat shinkansen-technológiával fogja megépíteni. Ezáltal Vietnám lehet a második ország, ahova Japán sikerrel exportálja a nagysebességű vasutat, mint teljes technológiát, bár a kínai nagysebességű vasúton is járnak már japán eredetű shinkansen szerelvények (köszönöm Fricy ehhez kapcsolódó kommentjét).

A vietnámi nagysebességű vasúthálózat mintegy 1500 kilométer hosszú lesz, melyet a két végén, Hanoitól és Ho-si-min-várostól kezdenek el építeni, és szakaszosan helyezik majd forgalomba. A költségeket 5000 milliárd jenre becsülik (ez forintban kb. kétszerannyi), az üzlet tehát nem kis értékű, nem véletlenül szárnyalt a tőzsdén a Kawasaki és a Nippon Sharyo.

Először még a múlt évezred végén, Taiwanba sikerült “eladni” a shinkansen technológiát, mely alapján azóta megépült a nagysebességű vasút törzseleme, és szépen üzemel is. (Foto: Japanfocus.org)

Hogy Taiwanon a shinkansen “győzőtt”, az nem volt nagyon meglepő, mert Taiwan viszonyag közel fekszik Japánhoz, és történelmileg ezer szállal kötődik hozzá, bár jelenleg Kína befolyása az erősebb – rengeteg nemzetközi jogi problémával megspékelve.

A japánok anno Koreának is el akarták adni a shinkansen-t, de azok inkább a francia TGV technológiát vették meg, és ez alapján épült ki a nagysebességű vonaluk, ezzel is reprezentálva a japán és a koreai nép (politikusai) közötti megbonthatatlan barátságot…

A japán vasúti gépgyártás és építőipar neves cégei Amerika felé is kacsingatnak: ha Obamáék rábólintanak, pár év múlva Kaliforniában is shinkansen szerelvények próbálják majd kivonzani az amerikaiakat a kocsijukból.

Meglátjuk.

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: