You are here

Végre kikerül a fukusimai atomerőmű a TEPCO hatásköréből?

Egy japán kormánypárti képviselőkből álló bizottság kivenné a fukusimai atomerőművet az atomkrízissel két és fél éve sikertelenül küzdő TEPCO kezéből.

Japán legnagyobb, és a világ negyedik legnagyobb áramszolgáltatója, a TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) elismerte, hogy képtelen kezelni a két és fél éve tartó fukusimai atomkrízist. A sérült atomerőműből környezetbe került anyagok a Tiszántúlnak megfelelő nagyságú területet sugárszennyezetté tettek. A lakosság – sok ezer vétlen személy – arra kényszerült, hogy örökre elhagyja otthonát. A kár egy 2012. évi becslés szerint 100 milliárd dollár.

A Japánt irányító Liberális Demokrata Párt (LDP) parlamenti különbizottsága szerint a fukusimai atomerőmű kárelhárítási munkálatait ki kell venni a TEPCO kezéből. Jelenleg is nagy mennyiségű sugárszennyezett hűtővíz kerül a talajba és a tengerbe. Meg kellene szervezni a sérült fűtőelemek kiemelését és elszállítását, ám a kárelhárítási munkák csigalassúsággal haladnak. A sugárveszélynek kitett dolgozók egy része adósrabszolga, akiknek bérének java a szervezett alvilág zsebébe vándorol. Nem ismerik egyértelműen saját teendőiket, sokat hibáznak, állandó katasztrófakockázatot jelentenek.

A parlamenti különbizottság rövidesen Abe Sinzó miniszterelnök asztalára teszi részletes javaslatát. A japán kormányfő Fukusimával kapcsolatban már tett egy bátor lépést, amelyre elődei nem voltak képesek. Szakmai segítséget kért a világtól az atomkrízis leküzdésére. Ha második lépésként elveszi a két és fél éve tehetetlen TEPCOtól a sérült atomerőmű kezelését, minden remény meglehet a kaotikus állapotok leküzdésére.

Kobayahi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: