You are here

Végre! Japán külföldi szakértők segítségét kéri Fukusimába

A fukusimai atomkatasztrófa kezdete után két és félévvel Japán miniszterelnöke elismerte, hogy Japán képtelen a krízis kezelésére, és külföldi segítséget kért.

Nemzetközi szaktekintélyek szerint a 2011. március 11-i földrengést követő három napban megelőzhető volt a máig tartó fukusimai atomkatasztrófa. Még a krízis kezdetén felhívták a japán szakemberek figyelmét, hogy az atomreaktorok hűtés nélkül maradt rúdjai megolvadnak, ami robbanást és visszafordíthatatlan nukleáris katasztrófasorozatot indít el. A közelgő katasztrófa megelőzésére azonnali segítséget ajánlott az Egyesült Államok, Franciaország és Anglia. Ezt Japán elhárította arra hivatkozva, hogy a kialakult helyzetet maga is képes kezelni. Az amerikai részről jelentkező erőszakos ajánlatokat pedig az ország függetlenségére hivatkozva utasította vissza. A kormány kommunikációja a kialakult helyzet és a közelgő katasztrófa ismertetése helyett annak takargatására, lekicsinylésére, illetve „magmagyarázására” irányult.

Az eredmény magáért beszél. Az előre jelzett nukleáris robbanások következtében Fukusima földje évszázadig sugárszennyezett lesz. Nem térhet vissza otthonába a térségből kitelepített 80 ezer lakos, és a sok önkéntes menekült. Az ország élelemellátásába óhatatlanul belekerültek sugárszennyezett termények és háziállatok húsa. Növekedett a térségből származó rákbetegegek száma (a gyermekek körében hatszorosára!). A kialakult atomkrízis ma is tart. A tárolók megtelte után a sugárszennyezett hűtővizet a szakemberek kénytelenek a tengerbe engedni, s a fertőzött halállomány, illetve az áramlatok miatt most már távoli országok is veszélybe kerülhetnek.

A japán kormány és az atomerőművet kezelő TEPCO (Tokiói Elektromos Művek) még az atomkrízis második évében is csak ímmel-ámmal ismerte el, hogy emberi mulasztás történt. Ám az országot – és részben a világot – sújtó hatalmas katasztrófa okozóit senki sem nevesíti.

2011 márciusa óta folyamatosan sugárszennyezett talajvíz szivárog a tengerbe. Néhány nappal ezelőtt a tartályok feltöltésekor a munkások hibájából nagy mennyiségű, erősen sugárzó hűtő víz került a tengerbe. A TEPCO ezennel elismerte, hogy képtelen a kialakult helyzet kezelésére. ABE Sinzó miniszterelnök végre megtette, amitől elődei annyira húzódoztak. A Kiotóban tartott nemzetközi Tudományos konferencián külföldi segítséget kért Fukusimába. Hangsúlyozta, hogy országa nem anyagi támogatást, hanem szakmai segítséget vár a krízis csökkentésére, s a további katasztrófák megelőzésére.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: