You are here

Végre! Japán felhagy a bálnavadászattal

Japán kinyilatkozta, hogy – legalább ez évben – nem öl bálnákat. Csak két kutatóhajót küldött a tengerre, azokat is szigonyt nélkül.

Valószínűleg a nemzetközi nyomás és az állatvédők folyamatos ostromának eredményeképpen Japán unaktív lesz az idei bálnavadászati idényben. Csupán két kutatóhajót küld a tengerre, amelyek nem ölnek bálnát, még szigonyt sem visznek. Szövetmintákat vesznek a nagytestű állatoktól, s a küldetésük március 28-án már véget is ér.

A szigetországot évtizedek óta heves kirohanások érik a kihalófélben lévő állatok pusztítása miatt. A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1982-ben betiltotta a bálnák kereskedelmi célú vadászatát. Ám Japán egy jogi kiskaput kihasználva az utóbbi években „kutatási céllal” 900 állat leölésére adott engedély. Eközben nem titkolta, hogy az állatok húsát értékesítik. Az állatvédők folyamatos akadályozó akciói miatt azonban nem tudták teljesíteni a tervet. A 2013-2014 vadászati évben „csak” 251 bálnát, a következő évadban pedig 103-at sikerült megszigonyozniuk.

2014 márciusában a Nemzetközi Bíróság ENSZ bírói szervezete megtiltotta a szigetországnak az Antarktisz térségében a bálnavadászatot. Szeptemberben pedig az IWC szigorította a tengeri emlősök kutatási célból való vadászatát. Ahhoz, hogy egy ország engedélyt kapjon bálnák tudományos célú megöléséhez, most már egyértelműen bizonyítania kell, hogy arra az állatok védelmét szolgáló kutatásaihoz van szüksége. Ezzel a módosítással tulajdonképpen Japán előtt bezárult a jogi kiskapu.

Az utóbbi években a nemzetközi környezetvédők hajói a tengeri közlekedésben és a vadászatban folyamatosan akadályozták a japán bálnavadászokat. E miatt veszteségessé vált tengeri nagyemlősök leölésére szakosodott japán cégek tevékenysége. Több millió dollár felhalmozott adósságukon sem az állami támogatás, sem a melléjük adott japán őrhajók védelme nem enyhített. Ennek ellenére, az ENSZ-bíróság döntésére és az IWC szigorítására Tokió tavaly mégis bejelentette, hogy nem hagy fel a bálnavadászattal. A háttérben történhetett valami, ami néhány hónappal később ezzel ellenkező – és valljuk be, mindenkit meglepő – döntést eredményezett.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: