You are here

Védje meg szívét a Guiness-rekorder japán retekkel!

Az óriásméretű Sakurajima Daikon japán retekfajtában olyan kémiai vegyületeket fedeztek fel egy friss kutatás alkalmával, amelyek képesek lehetnek megelőzni a különböző szívbetegségeket.

A világ legnagyobb zöldségfajtái között számon tartott Sakurajima vagy más néven „szörnyeteg”, ezidáig elsősorban óriási méretével hívta fel magára a figyelmet. Ennek köszönhetően (egy több mint 31 kilogrammos termésével) 2003-ban még a Guiness-rekordok könyvébe is sikerült bekerülnie. Azonban a legújabb kutatások során, egy eddig még fel nem fedezett értékét is megismerhetjük a gigantikus zöldségnek. A kutatók felismerték, hogy az antioxidánsban gazdag Sakurajima képes lehet megakadályozni a szívbetegségeket és a stroke-ot. A különleges zöldségfélében olyan növényi hormonok találhatók, amelyek elsősorban a szívkoszorúereket védik, így rendszeres fogyasztásával a szívinfarktus kockázatát is sikerülhet csökkenteni.

Fotó: Pinterest

A felfedezés ösztönözheti a jövőbeli tanulmányokat és segítheti a későbbi kutatásokat, hiszen a tudósok elképzelhetőnek tartják, hogy más zöldségekben is hasonló vegyületeket találjanak majd. Ha feltételezéseik beigazolódnak, akkor a belőlük kivont hatóanyagokból új gyógyszerkészítményeket is képesek lehetnek előállítani majd az évek során.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: