You are here

Változás a japán oktatási rendszerben

Megreformálnák az oktatási rendszert Japánban, magolás helyett programozni, gondolkodni, véleményt alkotni tanulnának az iskolában.

 

Dél-Koreában és más ázsiai országok iskoláiban a hagyományos japán oktatási rendszer alapjai érvényesülnek. A gyerekeket magolással terhelik, mert kőkeményen helyt kell állniuk, ha beszeretnének jutni egy jó iskolába. Ennek az lesz az eredménye, hogy megfelelően képzett diákok kerülnek ki az iskolákból, viszont korántsem lesznek önálló, bármely helyzetben magukat feltaláló emberek.

Egy japán gyermek általában 12 évet tölt az iskolában, 6 év általános és másik 6 év valamilyen felső tagozaton. A baj csak az, hogy ebben a rendszerben a minőség helyett, inkább a mennyiségre koncentrálnak Az az, minél több információt magol be a gyermek annál jobb lesz a felvételi eredménye egy elit iskolába.

A felvételiken a betanult, bemagolt ismeretek alapján ítélik meg a tanulót, éppen ezért az iskola után vannak, akik úgynevezett „juku”-ba, magán felkészítőbe járnak, hogy helytálljanak a felvételi vizsgán.  Arra azonban nem figyelnek mennyire kreatív, problémamegoldó, önálló az adott jelentkező.

Ennek a következménye az, hogy sok szülő már egészen kicsi korban elkezdi a gyermek felkészítését, hogy olyan iskolába jusson be, amely valamelyik nívós egyetemhez kapcsolódik.  Persze ez a módszer, ami a legtöbb ázsiai országban fennáll hatásos, abból a szempontból, hogy ezek a gyerekek csúcs-eredményeket érnek el nemzetközi Pisa- teszteken. De vajon megéri ezért feláldozni a felhőtlen gyerekkort? Megéri pénzt adni azért, hogy rákényszerítsük a tudást a gyermekre, ahelyett, hogy megvárnánk azt, hogy saját maga fedezze fel, értse meg az adott tananyagot?

A japán kormány ezért szeretne újítani. Tavaly elkezdték az óvodák oktatási rendszerének fejlesztését, jövőre az általános, 2021-ben pedig a középiskolák következnek. Természetesen a digitális világ első helyet élvez, ezért már egészen kicsi korban játékok programozását tanítanák. A cél minden esetben tehát az lenne, hogy a diákok megértsék a körülöttük zajló világot, önállóan tudjanak gondolkodni, legyen véleményük és világpolgárokká váljanak.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: