You are here

Válságban a japán szumósport

A japán  Szumószövetség független vizsgálóbizottságot hozott létre az utóbbi hónapokban a szumósportot érintő botrányok miatt. A bizottság tevékenysége az összes szumós tisztviselő és birkózó felülvizsgálatára kiterjed.

A ritka eljárást elsősorban a mongol származású bajnok, Harumafudzsi tavaly szeptemberi ügye váltotta ki. A legmagasabb, jokozuna szintre jutott sportoló visszavonni kényszerült, miután megvert egy ifjú, tanuló korú sportolót, mert az állítólag belenézett a telefonjába. Ám nem ez volt az egyetlen ilyen típusú incidens. Egy másik szumós azzal került az újságok címlapjára, hogy jogosítvány nélkül vezetett és összetörte az autóját. És, hogy a kövér emberek sportjának bírói se ússzák meg a botrányt, egyikük szexuális zaklatásba keveredett.

A vizsgálóbizottságot egy volt ügyész vezeti, akinek célja, hogy a szumo hagyományainak és tiszteletének megőrzése érdekében minden takargatott ügyet feltárjon és tisztázzon. Ezért kéri a szervezet korábbi tagjait is, hogy számoljanak be minden olyan, korábban történt esetről és azok részleteiről, amelyek eddig nem láthattak napvilágot.

Feltehetően a szumo sportot érintő válság és a botrányok az oka, hogy Akihito császár és Micsiko császárné négy év után először nem jelentek meg az egyik legnagyobb eseménynek számító újévi bajnokságon. Ez lehetett az intő jel, amely vizsgálatra késztette a speciálisan japán sportág vezetőit.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: