You are here

Ünnepélyes keretek között adták át a Zalaegerszegi Regionális Judo Központot

A létesítményt a Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Magyar Judo Szövetség és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával újították fel. Az új, önkormányzati tulajdonban lévő központban kialakított, modern eszközökkel felszerelt edzőterem, öltözők és konditerem nagysága 400 négyzetméter. Mindez 27 millió Ft támogatásból valósult meg. Így korszerű körülmények között sportolhatnak a térség cselgáncsozói. A komplexum többek között nemzetközi versenyek és az utánpótlás-nevelés térségi helyszínéül szolgál majd. Jelentősen hozzájárulva ezzel a magyar judo sport hírnevének öregbítéséhez. A Zalaegerszegi Judo Egyesület 1965 óta működik, s mára már több száz tagot számlál. A sportág évről-évre egyre népszerűbb a városban, ahol fontosnak tarják a fiatalság testi egészségét és a lehetőségeket kihasználva a jövő nemzedékeire fordítják az elérhető erőforrásokat. Ezt mutatja a nagyarányú anyagi támogatás illetve az, hogy az avatón személyesen képviseltette magát Zala Megye illetve Zalaegerszeg Megyei Jogú Város legfelsőbb vezetősége, azaz dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszony, Balaicz Zoltán polgármester úr és Vigh László országgyűlési képviselő úr.

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke elmondta, több mint 50 éve annak, hogy a Japánból kiindult, ősi harcművészeti ágazat, a judo megvetette a lábát Zalaegerszegen. A sportág ünnepének tartja ezt az avatást, ami bizonyítja, hogy a komoly munkának megvan a jutalma. Köszöntője után egy (a székely kapukhoz hasonlatos) shinto kaput ajándékozott az egyesületnek, amibe beleillesztették a Nemzetközi Judo Szövetség becsületkódexét. Ezen kívül 100 – 100 db judo gyermekruhát és a sportág alapjait összefoglaló könyvet ajándékozott.

Judó központ avatás kép 1

A képen balról jobbra dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott asszony, Varga Zoltán Zalaegerszegi Judo Sportegyesület elnöke, Balaicz Zoltán polgármester úr és Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke
fotók: Seres Péter

Ünnepi beszédében Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy 2010-óta, a sportra, mint stratégiai ágazatra tekint a kormányzat. Dicsérte az önkormányzat sportkoncepcióját, abból idézve gratulált az új létesítményhez.

Judó központ avatás kép 2

Balaicz Zoltán polgármester úr hangsúlyozta, hogy itt egy családias, összetartó, igazi közösség alakult ki, akikre méltán lehet büszke a város.

Vígh László országgyűlési képviselő úr a 60 ezres megyeszékhely széles sportválasztékának egyik gyöngyszemeként jellemezte a judo egyesületet.

Több mint 40 éve, az akkori edzők: Kiss Károly és Fenyvesi Péter létrehozták a modern judo alapjait – emlékezett vissza az indulásra Varga Zoltán, a Zalaegerszegi Judo Sportegyesület elnöke az új központ avatásán. Az utóbbi 1 év alatt az iskolai sportfoglalkozásoknak is köszönhetően megduplázódott sportolóik létszáma. Ezzel arányosan az edzőtermi igények is megnőttek. Balaicz Zoltán polgármester úr segítségével, hosszú keresés és tervezgetés után az Apáczai Csere János téren lévő épületben, azt átépítve találták meg a legideálisabb helyet. Az edzőtermi, az iskolai judo oktatás, mini korosztály bevezetése és tanítása, mind azt eredményezte, hogy jelenleg 148 igazolt tagja van a zalaegerszegi egyesületnek és több mint 12 ezer országosan. A sportban lezajlott mennyiségi változás a minőségi változást is magában hordozza. A tervek szerint kisebb versenyek helyszíne is lesz majd a központ. Főleg a versenyre való felkészülést tudják biztosítani ezért a 200 négyzetméteres tatami felülethez létrejött egy 90 négyzetméteres edzőtermi rész, ahol az erőnléti edzéseket tartanak.

Judó központ avatás kép 3

Két évvel ezelőtt ideigazolt ifj. Nagysolymosi Sándor hatszoros magyar és Európa-bajnok cselgáncsozó.

Nagysolymosi László lép
ifj Nagysolymosi László

Ez is oka annak, hogy a taglétszám az utóbbi 2 évben triplája lett. A tagok főleg diákok, akiket ifj. Nagysolymosi Sándor vezetőedzőként minden nap oktat. Körülbelül 120 fő az, aki a 6 és 12 éves korosztály közé esik. Részt vesznek az iskolai programokban, vagyis iskolákban testnevelés órákon és szakköri formában is tanítják a judót.

Az ünnepi szalagátvágás előtt az ifjú judokák tartottak bemutatót a sportág alapjairól.

Hunok! 🙂

Judó központ avatás kép 4Judó központ avatás kép 5Judó központ avatás kép 6Judó központ avatás kép 7Judó központ avatás kép 8Judó központ avatás kép 9

Az eseményről szóló tudósításról készült videoanyag (AZ IDE VONATKOZÓ RÉSZ 13.21-től 15.12-ig tart):

A videóanyag leközlési engedélyéért ezúton is köszönet a felvételt elkészítő Zalaegerszegi Városi Televíziónak.

MTI Híradó videoanyag:

Köszönet Seres Péter sajtófotósnak is, képeinek leközlési lehetőségéért.

(MTI, Zalaegerszegi Városi Televízió nyomán)

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: