You are here

Újraindul Fukui két atomreaktora

Fukuiban fellebbezéskor az új bíró döntése lehetővé tette két újabb atomreaktor újraindítását.

A nyugat-japáni Fukui megyében hosszas pereskedés után a bíróság jóváhagyta két atomreaktor újraindítását. Az első bírósági végzés a lakosságnak adott igazat 2015. áprilisában. A bíró nem engedélyezte az atomerőmű visszakapcsolását arra hivatkozva, hogy a reaktorok nem felelnek meg a nukleáris krízis után hozott új (jelenleg is érvényes) szabványoknak.

Ezek után a bírót lecserélték, s az erőművet üzemeltető Kansai Electric Power fellebbezése már az új bíróhoz került, aki elődjével ellentétes döntést hozott. Szerinte a reaktorok visszakapcsolásáról a japán atomenergetikai hatóságnak kell döntenie, s mivel az biztonságosnak találta a reaktorokat, az erőmű újraindításának nincs akadálya.
A fukusimai atomkatasztrófát követően a szigetország valamennyi, pontosabban 43 atomreaktorát leállították. Azóta csak a Kjúsú szigeten álló Szendai atomerőmű két reaktora indulhatott újra.

Abe Sinzó miniszterelnök a lakosság ellenkezése dacára az atomerőművek újraindításán munkálkodik. A 2011-es természeti és nukleáris katasztrófa előtt az ország villamos energiájának 30%-át atomerőművek biztosították. Jelenleg a helyettük olajjal illetve gázzal működő áramfejlesztők sokkal költségesebben állítanak elő áramot. Az országosan hatalmas többletköltség lassítja a japán gazdaság talpra állítását.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: