You are here

Újraéledt a japán-orosz szigetvita

Újraéledt a japán-orosz szigetvita

Japánt felháborította, hogy a sajátjának tekintett, ma orosz illetőségű Kuril-szigeteknek anyagi támogatást ígért Medvegyev.

A II. Világháború végén, amikor Japán letette a fegyvert, a Szovjetunió a kölcsönös szerződéseket megszegve bekebelezte a Kuril-szigeteket. Északi területeinek elvesztése olyan érzékenyen érinti Japánt, hogy szomszédjával immár 72 éve nem hajlandó békeszerződést kötni. A békekötés alapfeltétele a szigetek visszaszolgáltatása lenne.

A háború befejezése óta számtalan sikertelen kísérlet történt a békés rendezésre. Japán évekig a szovjet vezetők kijelentésre épített, amely szerint a Kuril-szigeteket visszaadják. amikor Amerika szintén visszaszolgáltatja a megszállt Okinavát. Ám Okinava visszatért, a Kuril-szigetek maradtak.

A merev Brezsnyev-éra után gyorsan cserélődő szovjet vezetőkkel minden csúcstalálkozójának az „északi szigetek” ügye volt a top –és a megoldatlan témája. Japán kész volt lemondani a határmódosítással járó halászati jogáról, sőt, hajlandó volt a szigetek visszavásárlására is. Hiába.

A Hokkaidó partjaitól mindössze 10 kilométerre fekvő földterületek értékénél azok katonai-stratégiai jelentősége magasabb. Bizonyítja ezt több szovjet-orosz támaszpont. A civil lakosság, „Oroszország mostohagyermekei” igen alacsony szinten tengeti életét.  Megélhetést többnyire csak a Japánba irányuló halcsempészet biztosít. A napokban Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a kérdéses szigetekre látogatva jelentős anyagi támogatást ígért a halászat és infrastruktúra erősítésére. Az orosz kötődést erősítő bejelentése japán politikai körökben olaj a tűzre.
Nakano
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó
cikkek:
https://interjapanmagazin.com/orosz-hadgyakorlat-a-japan-legter-szelen/

 

Orosz hadgyakorlat a japán légtér szélén

orosz hadgyakorlat a japán légtér szélén

A japán véderő tiltakozott Oroszországnál, mert február 8-án az orosz légierő 5 felderítőgépe berepüléseket hajtott végre a japán légtér szélén. Az egyik orosz gép nagy hatósugarú lokátorral volt felszerelve.

Az orosz fél elismerte a 16 órán át tartó hadgyakorlatot, amelyet a japán és dél-koreai légierő összesen tíz F-15-ös és F-16-os géppel ellenőrzött. Hasonló berepülésekre már sok precedens volt, de nagy hatósugarú lokátorral felszerelt orosz gép először került a japán légtérbe.

A Kuril-szigetek hovatartozási vitája miatt a két ország a II. világháború óta nem kötött békeszerződést. A japánul Hoppóryódónak nevezett szigeteket az ország háborúvesztése után követően foglalta el a Szovjetúnió. Az óta japán részről több eredménytelen kísérlet történt a visszakapására, sőt, visszavásárlására is.

H-guchi
Inter Japán Magazin
https://interjapanmagazin.com/japan-vedelmi-miniszterium orosz-bombazogepek-provokacioja/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: