You are here

Újabb mélyponton a japán-orosz viszony

tu-95

Hiába ütött meg idén békülékeny hangnemet Abe Sinzó japán miniszterelnök és próbált meg közvetíteni a G7-ek és Oroszország között, Moszkva és Tokió viszonya csak tovább romlott. A Kuril-szigetekről még mindig nincs megállapodás, miközben az orosz légtérsértések már egy teljesen új szintre emelkedtek.

Január 26-án hozta nyilvánosságra a japán védelmi minisztérium, hogy korábban riasztani kellett két japán vadászgépet, mert Oroszország felől érkező két repülő megközelítette a japán légteret. Az orosz légtérsértések eddig sem számítottak szokatlannak a térségben: 2014-ben a japán F 15-ös vadászgépek több mint 324 alkalommal emelkedtek a levegőbe az orosz gépek miatt. A japán védelmi minisztérium szerint pedig majdnem 75%-al nőtt az orosz légtérsértések száma az elmúlt fél évben, ami azt jelenti, hogy idén az orosz gépek többször sértik meg a japán légteret, mint a kínai harci repülők.

Csakhogy a mostani incidens különbözött az eddigiektől. Nem orosz vadászgépek, hanem a TU-95 MS „Medve” stratégiai bombázók sértették meg a szigetország légterét. Ráadásul az útirányuk is eltért az eddigi megszokottaktól: két orosz bombázó az orosz Primorsky-tartományból szállt fel, átrepült a Japánt-tenger felett, és gyakorlatilag „körberepülte az összes nagyobb japán szigetet”, mielőtt visszatért volna Oroszországba.

útvonal

Az orosz stratégiai bombázók, amelyek képesek a nukleáris töltetek szállítására is, komoly politikai üzenetet hordoztak magukkal: Moszkva nem akar békülni Tokióval. Krím elfoglalása és a kelet-ukrajnai harcok óta Oroszország és Japán viszonya rendkívül megromlott, mert a japán kormány Kijev mellé állt és a többi nyugati országgal együtt szintén szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

Abe Sinzó az év elején egy fontos külpolitikai célnak jelölte meg a japán-orosz viszony rendezését. Azonban a japán miniszterelnök hiába próbált meg közvetíteni Moszkva és a Nyugat között, nem járt sikerrel. A két orosz bombázó berepülése előtt egy héttel Abe azt nyilatkozta a Nikkeinek:  szeretné ha Oroszország ismét visszatérne a G7-be, ahol most Japán tölti be az aktuális soros elnökséget.

Ugyanúgy a japán-orosz viszony egyik legnagyobb akadályának tartott Kuril-szigetek (japánul Hoppó-rjódó) szigetek hovatartozása körüli kérdésekben sem sikerült előrelépni. Már tavaly óta vannak próbálkozások a tárgyalások megindítására, de ezek rendre kudarccal végződtek, mivel Moszkva nem hajlandó változtatni merev álláspontján.  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter legutóbbi kijelentései pedig csak tovább rontanak a japán-orosz viszonyon: “Nem gondoljuk, hogy egy békeszerződés egyenértékű lenne egy területi vita lezárásával.” Továbbá hozzátette, hogy Tokiónak végre meg kellene békélnie a második világháború utáni realitásokkal.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: