You are here

Újabb japán szankciók: Tovább romlanak az orosz-japán kapcsolatok

Habár a Krím-félsziget Ukrajnától való “leválasztása” miatt Japán már  vezetett be szankciókat Oroszország ellen, de azóta Tokió újabb büntető intézkedésekkel sújtotta Moszkvát. A kezdeti “távolmaradás” és “mérsékelt reakciók” oka az volt, hogy a japán kormány nem akart tovább rontani az orosz-japán viszonyon, amely az elmúlt években épphogy kezdett javulni. Csakhogy a maláj gép lelövése és a kelet-ukrajnai szakadárok orosz támogatottsága mellett Abe Sindzó már nem mehetett el szó nélkül. 

thediplomat_2014-03-20_14-10-18-386x386

A krími népszavazás elismerése után Japán azonnal leállította a vízumkönnyítésről, továbbá egy űrkutatási egyezményről zajló, tárgyalásait Oroszországgal. Ezt követően a japán befektetők és bankok, többe közt a két legnagyobb: a Sumitomo Mitsui Banking Corporation és a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, is kivonultak Oroszországból. Áprilisban pedig a szigetország hatósága vízumkorlátozást rendelt el 23 orosz állampolgár számára. A  japán vezetés sokáig “beérte ennyivel”, mivel nem akarta, hogy tovább romoljanak az orosz-japán kapcsolatok, főleg azért, mert Moszkva újabb katonai egységeket küldött a Kuril-szigetekre. Azonban a japán vezetés nem mehetett el szó nélkül a legutóbbi események mellett, mint a malajziai légitársaság Boeing 777 lelövése.

Ezen a héten ugyanis a japán kormány újabb, s egyben sokkal szigorúbb, szankciókat léptet életbe Oroszország ellen. Az intézkedések között szerepel a Krím-félsziget Ukrajnától való elszakítását támogató személyek és csoportok Japán bankokban található vagyonának befagyasztása, továbbá krími termékek importtilalma is. Ezt Tokió azután jelentette be, hogy a japán külügyminiszter, Kisida Fumió július 17-én Ukrajnába látogatott és tárgyalt Petro Porosenko ukrán miniszterelnökkel. Akkor az ukrán vezetés abban bízott, hogy Japán újabb szankciókat hirdet meg Oroszország ellen, ami később meg is történt.

Moszkva természetesen tiltakozott és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy “Japán félreérti a helyzetet.” Az orosz külügyminisztérium kijelentette: ” Ezek a lépések negatívan fognak kihatni a bilaterális kapcsolatokra, amelyek területén mind Moszkvának, mind Tokiónak sok eredményt sikerült elérnie. Bízzunk abban, hogy ez nem amerikai utasításra történt, s Japánnak illendő lenne végre a saját útját járnia.” 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: