You are here

Újabb japán humanitárius segély a Palesztin Hatóságnak

shinzo-abe-7-with-mahmoud-abbas-feb-2016

Abe Sinzó 780 millió dollárnyi humanitárius segélyt ajánlott fel a Palesztin Hatóságnak, amikor a múlt héten találkozott Mahmúd Abbásszal. Tokió már évek óta a palesztin újjáépítések és az izraeli-palesztin béketárgyalások legfontosabb régión kívüli támogatója. 

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, immáron negyedszer járt Japánban a 2015-ös januári újraválasztása óta. Nemcsak Abe Sinzó japán miniszterelnökkel találkozott, hanem most először sikerült Akihito császárral is privát beszélgetést folytatnia. A tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón a japán miniszterelnök kijelentette, hogy Tokió újabb humanitárius segéllyel – 780 millió dollárral – járul hozzá a palesztin helyzet rendezéséhez és a ciszjordániai, meg a gázai gazdaság fejlesztéséhez. A japán miniszterelnök hozzátette, hogy a szigetország szakembereket küld a palesztin turizmus fejlesztéséhez. Például japán régészek vennének részt az Umajjád-korszakból származó (VIII. század) Hishampalota körüli ásatásokban és mozaikok retusálásában.

2016. január 1-től a szigetország tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, ugyanis egy képviselője ott ül az ideiglenes tagok között, és Tokió fontos céljának tekinti a közel-keleti feszültségek csökkentését, legyen szó akár az iráni-szaúdi válságról, vagy az izraeli-palesztin konfliktusról. Tokió kiemelten támogatja a békekonferenciákat és a gázai újjáépítéseket, de hivatalosan nem ismeri el az önálló palesztin államot (igaz, az 1967-es hatnapos háború során megszerzett Jeruzsálemet és Golán-fennsíkot sem tartja Izrael részének). Ennek hátterében leginkább az áll, hogy Japán nem akarja megrontani az Izraellel fenntartott viszonyt, ugyanis az elmúlt években nagyon sok felsőszintű politikai találkozóra került sor, miközben egyre szorosabb a gazdasági és technológiai (főleg katonai) együttműködés a két ország között.

Mindezek ellenére Japán nem kis pénzt öltött a palesztin újjáépítésbe: 1993 óta mintegy 1,7 milliárd dollár értékben utalt segélyeket a Palesztin Hatóságoknak. Továbbá igyekszik kibékíteni a két “fő oldalt” a palesztin területeken, vagyis a Gázai-övezetet uraló Hamászt és a Ciszjordániában jelenlévő Fatahot. Japán segítséggel hozták létre az első külföldi ipari parkot (JAIP-ot)  Jerikó városa mellett, ahol 2016 februárjától már két japán vállalat is működik. Tokió a nemzetközi szervezeteken – UNICEF, UNRWA – rendszeresen támogatja a palesztin gyerekeket és menekülteket, még az Izraellel szomszédos (Libanon, Jordánia) országokban is. A 2014-es Gázában zajló izraeli „Erős Szikla” hadműveletet óta – amelyet Tokió teljes mértékben elítélt – pedig legalább 50 millió dollárral járult hozzá a gázai újjáépítéshez.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: