You are here

Újabb atomrobbantás készül, Japán és Amerika összefog


Kémjelentések szerint Észak-Korea újabb atomrobbantásra készül. A közös fellépésről tárgyalt Obama elnök és Abe Sindzó, japán miniszterelnök.

Az észak-koreai kommunista rezsim már évek óta bolondját járatja a világgal. Atomprogramja leállítását ígéri segélyekért, majd azokat megkapva folytatja a fejlesztést. Így, lépésről lépésre haladva, ma már saját atombombája van, amit saját fejlesztésű interkontinentális rakétájával el tud juttatni a környező országokba, sőt, az Egyesült Államokba is. Legutóbbi tesztjén, egy földalatti atomrobbantáson a kifejlesztett atombombája erejét, hatásait vizsgálta. Kémjelentések szerint küszöbön áll egy újabb nukleáris kísérlet.

Miért engedi a világ, hogy a kommunista miniállam sorban megszegje a nemzetközi atomegyezményeket? Tény, hogy az Egyesült Államok modern technikával felszerelt hadserege 2-3 napi bombázással már régen letörölhette volna a térképről a világgal dacoló sztálinista mini-diktatúrát. Meg is tette volna, ha nem tartana attól, hogy az haláltusájában útnak indítaná
az „ellenséges” Dél-Koreára irányozott hagyományos rakétáit. (Illetve most már az atomtöltetű rakétáit, és valószínűleg nem csak Dél-Korea irányába.) A rövid háború legalább hatmillió áldozattal járna, aminek ódiumát Amerika nem szívesen vállalná.

Obama elnök biztosította és Abe Shindzo japán miniszterelnököt, hogy az Egyesült Államok tartja a két ország között kötött biztonsági együttműködést. Ugyanez vonatkozik az Amerikával szöbetséges Dél-Koreára is. Ám ezek csak szimbólumok. Mit tehet a világ Észak-Korea ellen? Újabb szankciókkal sújthatja, terroristákat segítő országok listájára teheti, újabb ENSZ-határozatokat hozhat ellene. Szóval olyasmit, amit az fel sem vesz. Belső forradalomra, kormánydöntésre pedig nincs kilátás. A katonaság és rendőrség ura a helyzetnek. Minden engedmény a rezsim további erősödéshez vezet.  Ez történt, amikor az éhínség enyhítésére Japán, a „fő ellenség” több tízezer tonna rizst küldött. A segélyből először kommunista kormány tagjai és holdudvaruk kapott, majd a katonaság, és végül a maradékból a kiéhezett lakosság.

Most is éheznek. A lakosság által „örömmel üdvözölt” atomprogramnak ez az ára. Ki tudja, immár hányadik éhínség pusztít az országban. Emberevésért, hullaevésért  ítélnek halálra éhezőket. Nagyapát, aki kiásta unokája holttestét, az apát, aki meggyilkolt fiuk húsából kínálta feleségét.

A világnak pedig sürgősen tennie kell valamit, mielőtt még megtapasztalja, milyen felelőtlen lépésekre képes egy megkövesedett diktatúra atomfegyver birtokában.

H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: