You are here

Új, széndioxid-mentes vasútállomás

Széndioxid-mentes állomás

Az előző posztban beszámoltam a márciusi menetrendváltáshoz kapcsolódó búcsúztatókról. De nem csak búcsúból állt a menetrend-váltás, hanem nyílt egy-két új állomás is, nem is akármilyenek:

Megnyílt végre Tokióban Musashi-kosugi, az új átszálló-állomás, ahol a reptéri expressz is megáll. Így néz ki egy modern dizájnú JR állomás peronja, modern vonattal, nevezetesen az új sorozatú Narita-express-szel.

Lenn, a távoli Kyúshú szigetén, Kagoshima mellett is nyílt egy új állomás, az ilyen kívülről:

Végül, itt van még egy új állomás, de ez nem az egykori államvasút, hanem egy Oszaka-környéki – és szívemnek igen kedves – elővárosi magánvasút háza tájáról. A Hankyú vasúttársaság új állomása az Oszaka-Kiotó közötti vonalon fekszik, és ilyen kívülről:

Az állomás sajátossága, hogy “szén-dioxid mentes”, azaz a működése során 0 a káros-anyag kibocsátása. Kivéve, ha az utasok lélegeznek…

Az állomás környékén természetesen a Hankyú-cégcsoporthoz tartozó busztársaság szállítja az utasokat, egy igen nagy területen.

Az új, “zöld” állomás megnyitása kapcsán a buszok is kaptak egy kis zöld szinezést, és biodízellel üzemelnek. A buszok természetesen alacsony-padlósak, vagy ahogyan Japánban nevezik őket, “Non-step” buszok. Az eredeti szinük a kocsi elején látható.

Az új állomás – ami igazából csak egy megállóhely – így néz ki belülről, a Hankyú egyik lilásbarna színű vonatával, mely az alkalomra szintén zöld mintát is kapott.

Képek: railf.jp

Ács Balázs
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: