You are here

Új generációs vadászgépeket fejleszt Japán

Hatalmas lépésre szánt el magát a japán hadiipar: saját erőből, tehát nyugati fegyvergyárak bevonása nélkül, kifejleszti és a jövő évtizedben hadrendbe állítja a szigetország  új, 5. generációs repülőgépeit. A japán kormány csupán pár héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra a prototípusról készült első képeket.  
ATD_Japan
A gép fejlesztését a Japán Védelmi Minisztérium Műszaki Kutató és Fejlesztési Intézete meg a Mitsubishi cég végezte, egy közös hadiipari program keretében. Az Experimental Advanced Technological Demostrator (ATD-X) néven futó projektben az ország legfejlettebb rendelkezésre álló technológiáit használták fel. Többek között ellátták az első japán fejlesztésű utánégetős sugárhajtóművel, amely képes a tolóerő-vektorálásra is, illetve a karbonból készült radarabszorbens anyagokkal szerelték fel, amely bizonyos fokú “lopakodást” biztosít a gépnek. A két hajtóműves repülőgép 14 méter hosszú, fesztávolsága 9 méter.A repülőgép kifejlesztése körülbelül 40 milliárd japán jenbe (kb. 90 milliárd Forintba) kerül.
AJ201408210048M
A prototípus idén májusban készült el, de az első repülést csak jövő januárra tervezik. Tokió 2018-ban dönt a projekt folytatásáról és az eredmények függvényében, és ha minden megfelelően halad, akkor 2027-ben megtörténhet a hadrendbe állítás. A szintén hazai gyártású F-2 vadászrepülőgép gyártását 2011-ben fejezték be, kivonását pedig 2028-ra időzítik, valószínűleg az új típus rendszerbe állításával összhangban.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: