You are here

Tucatnyi új erőmű épülhetne a fukusimai sérült reaktorok leszerelési árából

fukushima2

A fukusimai sérült atomreaktor leszerelése csigalassúsággal halad, a költsége viszont öt év alatt a négyszeresére emelkedett. Kinek használ ez?

2011-ben az atomkatasztrófa után 50 milliárd dollárra becsülték a fukusimai atomerőmű leszerelésének költségeit. 2014-ben már ennek a duplájával számoltak, 2016-ban pedig még ez a magas összeg is a kétszeresére (vagyis, az első becsült ár négyszeresére) emelkedett. Ez mintegy 52 ezer milliárd forintnak felel meg.

Összehasonlításképpen: Magyarország éves költségvetése 17 ezer milliárd forint, a paksi atomerőmű bővítése pedig 3 700 milliárdba kerül. A japán Ipari és Kereskedelmi Minisztérium vizsgálja, hogy mi okozhatta a költségek drasztikus növekedését.

A térségben 2011. március 11-én történt 9-es erejű földrengés és az azt követő, 30 méter magas hullámokat kavaró szökőár az eltűnteket is beleszámítva több, mint 23 ezer halálos áldozatot követelt. A fukusimai atomerőmű blokkjai megsérültek, robbanás történt, s a fűtőrudak egy része leolvadt. Jelenleg is tart a Dai-icsi reaktort szanálása. A fűtőrudak kiemelése évtizedekig is elhúzódhat, s az idő haladtával a költségek drasztikusan emelkednek. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes szerint az erőművet működtető TEPCO érdeke, hogy a leszerelés minél tovább tartson.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: