You are here

További, 7 ezer fős leépítés a Toshibánál

A március 31-ig tartó utolsó pénzügyi évet 500 milliárd jen (mintegy 4 milliárd US dollár) veszteséggel zárja a Toshiba. A világcég előzőleg bejelentett 3 ezer fő után további 7 ezer dolgozójától válik meg.

A Toshiba az egyre csökkenő televízió és számítógép eladások miatt a pénzügyi év első felében (2015. szeptember végéig) 42,1 milliárd jen veszteséget „termelt”. Ez az összeg a pénzügyi év végére (március 31-re) eléri az 500 milliárd jent. A világcég kénytelen megválni további ezer irodistától és hatezer fizikai dolgozótól. A leépítés a cég külföldi érdekeltségeit is érinti.

A hanyatláshoz több ok vezetett. Tavaly júliusban kiderült, hogy a cég könyvelése 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (1,2 milliárd US dollárral) eltúlozta a nyereségét. A vállalat felső vezetése ugyanígy elszakadt a valóságtól. Teljesíthetetlen követelményeket támasztottak a dolgozók felé, azok pedig a japán munkafegyelem miatt nem mertek tiltakozni.

Tanaka Hiszao vezérigazgató levonta a következtetéseket és lemondott posztjáról. Munkáját az igazgatótanács elnöke, Mumoracsi Maszasi folytatja. Elmondotta, hogy nem kíván sokáig maradni a poszton, csak addig, míg a vállalatot nyereségesre állítja. Drasztikus reformokat kíván bevezetni, amelyek módját rövidesen eldönti.

H-guchi
Inter Japan Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: