You are here

Tömeges sugárfertőzés Japánban?

Ötezer japán twittelő panaszkodik elállíthatatlan orrvérzésről és más, sugárfertőzésre utaló jelekről. Sokan fordulnak orvoshoz, de egyes orgánumok szerint a japán orvosoknak tiltva van, hogy hivatalosan jelentsék a sugárfertőzés tüneteit.

Japánnak meg kellett nyernie a 2020-as olimpia rendezési jogát. Ennek érdekében Abe miniszterelnök kijelentette, hogy képesek kezelni a helyzetet a fukusimai meghibásodott atomerőműben. Az Olimpiai Bizottság kedvező döntése után néhány nappal azonban elismerte, hogy a kormány és a Tepco (Tokiói Elektromos Művek) képtelen kezelni az erőműben és környékén kialakult helyzetet, és nemzetközi szaksegítséget kért. A kormányfőt az ellentét miatt sok kritika érte, és a lakosság tüntetéssel is jelezte nemtetszését.

Most azonban újabb fiaskó került napvilágra. Japánban több ezren panaszkodnak elállíthatatlan orrvérzésre, s a panaszok sugárfertőzésre utalnak. A The Real News cikke szerint az orvosoknak megtilthatták, hogy a sugárfertőzésre utaló egyértelmű jeleket hivatalosan jelentsék.
A blogvilágban több összeesküvés-elmélet jelent meg arra utalva, hogy a két és fél éve húzódó fukusimai atomkatasztrófa sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint amiről a világnak tudomása van. A Vidget szerint ezt támasztja alá az is, hogy az utóbbi napokban a japán Twitter-posztokban közel ötezren panaszkodtak elállíthatatlan orrvérzésről. A fukusimai helyzetről nyugati újságokban író Takamiro Katsumi is ezt állítja Facebook-oldalán. Takamiro, aki régebben egy japán szenátor mellet dolgozott, az összegyűjtött posztokból azt a következtetést vonta le, hogy a tünetekről főleg 30 év alatti fiatalok számoltak be. Az orrvérzéshez társuló egyéb tünetekből (fejfájás, hányinger, hányás, fáradékonyság) nyilvánvaló, hogy sugárfertőzésről van szó. Véleménye szerint az orvosoknak komolyabban kellene venniük a hivatásukat. A közösségi oldalak segítségét kéri addig, amíg a kormány részéről hivatalos lépés történik.
Tanaka
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: