You are here

Tokió kihalt város lenne? Mit kell még megtudnunk?

 Tokió kihalt áros lenne?

A napokban újságírók látogathattak a fukusimai atomerőműbe. Tokió lakatlan világváros lehetne, ha Kano miniszterelnök engedi, hogy sorsára hagyják az atomerőművet.

 

A napokban újságírók látogathattak a fukusimai atomerőműbe, ahol a pusztulás, és a hevenyészett helyreállítás képei fogadták őket. Csak védőöltözetben és maszkban léphettek ki a járművekből, ami eleve kérdésessé teszi, élhetnének-e itt a térség lakói, ha a számukra tavaszra beígért visszatérés bekövetkezne.

Az erőmű területén a leszakadt villanyvezetékek, és a cunami által tönkretett járművek közel egy év elteltével is változatlanul és ugyanott állnak. Csak az erőmű működtetéséhez szükséges helyreállítások történtek meg részben.

Legfontosabb eredmény, hogy sikerült az ún. hidegleállás, de a közvetlen veszély még nem múlt el, reménykedjünk, hogy nagyobb tragédia már nem lesz, tennivaló pedig akad rengeteg.

A napokban jelent meg egy független alapítvány tanulmánya a cunamit követő fukusimai katasztrófáról. Az atomerőmű megsérült hűtőberendezése miatt vízgőz keletkezett, majd az ezt követő hidrogénrobbanások lerepítették a betonépületek tetejét. A hanghatást és a detonációt még 200 kilométer távolságból is észlelni lehetett. Ekkor a rendvédelmi szervek és erőművet üzemeltető TEPCO az erőmű személyzetének evakuálását tervezték. Szerencsére ezt Kano államfő határozottan megtiltotta, és kötelezte a TEPCO-t a katasztrófakezelésre.

Elgondolni is szörnyű, miféle újabb katasztrófákat idézhettek volna elő a sorsukra hagyott atomreaktorok. Többen között evakuálni kellett volna Tokió 13 milliós lakosságát.

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

40 év múlva tűnik el a fukusimai atomerőmű

1000 tonna törmelék Fukushima mellől Tokiónak

Sugármentesítés Fukushima városban

Céziumos marhapánik

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: