You are here

Többezren tértek vissza cunami-sújtotta városukba az Obon-ünnepekre

Többezren tértek vissza cunami-sújtotta városukba az Obon-ünnepekre

Az Obon ünnepekre (ami hasonló a magyar Halottak napjához) kitelepítettek ezrei tértek vissza vasárnap városaikba, melyeket a földrengés, cunami illetve a nukleáris katasztrófa miatt kellett elhagyniuk. Iwate, Miyagi és Fukushima megyékben a visszatérők megtisztították vagy megjavították a megrongálódott sírköveket, de sokan ellátogattak arra a helyre is, ahol valamikor házuk, otthonuk állt.

Obon

 

Az Obon az egyik legfontosabb ünnep Japánban, amelyen az elhunyt családtagokra emlékeznek. Megtisztítják a sírokat, ételt ajánlanak fel a házioltárnál. A legenda szerint ilyenkor az elhunyt szelleme visszatér szerettei körébe. Hozzátartozói pedig  lámpásokat akasztanak otthonuk elé, a szellemek útbaigazítására. A többnapos ünnep fontos ritusa a sírlátogatás, ahol a sírköveket nyeles bambuszmeregetőkkel vízzel locsolva megtisztítják, otthon pedig a házioltár elé ételeket és italokat készítenek a szellemeknek áldozatul.

Obon

Az ezévi Obonnak különösen nagy jelentőssége van, mert a március 11-i földrengést követő cunamiban közel 23 ezren vesztették életüket.

 

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: