You are here

Több neves rendezője is meghalt a leégett Kyoto Animation filmstúdiónak

Több ismert rendezőjét is elveszítette a gyújtogatás okozta július 18-i tűzvészben a Kyoto Animation japán filmstúdió.

A kiotói rendőrség pénteken az érintett családok beleegyezésével közzétette a 35 halálos áldozat közül tíznek a nevét. A halottak között van a 47 éves Takemoto Jaszuhiro, az animációsfilm-stúdió nagy elismerés övezte vezető rendezője, akinek nevéhez egyebek közt a Lucky Star című animesorozat fűződött. Életét vesztette a tűzben a Free! című sorozat 37 éves animációs rendezője, Nisija Futosi, és meghalt Kigami Josidzsi 61 éves mozdulattervező (animátor) is. A többi áldozat nevét is nyilvánosságra hozzák, amint sikerül megszerezni a családok jóváhagyását. Mind a 35 halott személyazonosságát DNS-vizsgálat erősítette meg.

A rendőrség szerint az áldozatok közül 26-an bennégtek a tűzben, négyen szén-monoxidmérgezéstől, ketten pedig a teljes testükre kiterjedő égési sérülésektől haltak meg. Egy személy halálának okát nem sikerült megállapítani. A tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám egy részüknek sikerült kimenekülnie. A legtöbb áldozatra a háromszintes épület legfelső emeletén találtak rá, a tetőhöz vezető ajtónál, amelyet nem lehetett belülről kinyitni. A tűzvésznek 33 sérültje van a halottakon kívül.

                                                                           Az Aoba Sindzsiről készült biztonsági kamera felvétel

A neves filmstúdiót egy Aoba Sindzsi nevű 41 férfi gyújtotta fel, bosszúból azért, mert a stúdió állítólag ellopta egy novelláját. Úgy tudni, hogy már tavaly ősszel ellenséges bejegyzésekkel támadta az interneten a Kyoto Animationt, amiért elutasította egy kéziratát, egy bejegyzésben pedig azzal fenyegetőzött, hogy robbanószerrel megpakolva fog berontani a stúdióba. A filmes cég ügyvédje megerősítette, hogy egy Aoba Sindzsi nevű személy indult egy, a filmstúdió által kiírt novellaíró-pályázaton, de írása elbukott már az előválogatásnál. Az ügyvéd azt állítja, hogy nincs semmiféle egyezés vagy hasonlóság a filmstúdió alkotásai és az Aoba által benyújtott írás között.

A Szaitamában lakó férfi, mielőtt a filmstúdió bejáratánál szétlocsolt és meggyújtott valamilyen gyúlékony folyadékot, azt kiabálta: Haljatok meg!  

A gyújtogató maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett, és amint felépül, letartóztatják. A tömegtragédia ellenére a Kyoto Animation úgy döntött, hogy nem halasztja el legújabb produkciójának, a Violet Evergarden című televíziós animesorozat legújabb epizódjának szeptemberre tervezett bemutatását, a döntést a rajongók helyesléssel fogadták.

                                                                     Nem halasztották el a Violet Evergarden tv-sorozat újabb epizódjának bemutatóját  

A Violet Evergarden az eddigi egyetlen díjazottja a filmstúdió saját díjának, a manga- és regényírás ösztönzésére 2014-ben alapított Kyoto Animation Awardnak, amelynek résztvevői lehetőséget kapnak a megfilmesítésre. A győztes mű könyvben is megjelent, mielőtt a tévésorozat alapjául szolgált volna.

 

MTI nyomán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: