You are here

Több mint negyven japán dzsihadista harcolhat a “kalifátus” soraiban

shamil-drapeau

A korábbi becslésekkel ellentétben jóval több japán harcol az Iszlám Állam oldalán Irakban és Szíriában: Bagdad szerint a japán állampolgárságú dzsihadisták száma elérheti akár az ötven főt is.

Nemrég az iraki hadsereg kijelentette, hogy több japán állampolgársággal rendelkező terroristát fogtak el Hamrin gátnál és Bidzsi városban. A japánok repülőgéppel érkeztek a bagdadi reptérre majd észak felé vették útjukat és csatlakozzanak a terroristák soraihoz. A japán zsoldosok arról beszéltek, hogy ők nem ideológiai és politikai meggyőződésből, hanem  “kalandvágyból és a magas fizetésért” csatlakoztak a terrorista szervezethez.

Ugyanakkor nem sokkal később az iraki katonai források hozzátették: a letartóztatottakon kívül több mint negyven japán állampolgár harcol a terroristák oldalán, akik az iraki Ninive, Salahaddin Diali és Kerkuk tartományokban tevékenykednek.

Ez nem az első hír a japán állampolgárságú dzsihadistákkal kapcsolatban. 2014. szeptember 27-én a Reuters azt írta, hogy kilenc japán férfi csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorista szervezethez. A japán törvények értelmében az ország állampolgárainak tilos magánemberként háborús tevékenységet előkészíteniük vagy tervezniük külföldi állam ellen. A törvényt megsértők három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Japánban egy nagyon kis számú muszlim közösség él és nincs tudomás arról, hogy ezek között jelentős lenne a szélsőséges, fundamentalista nézeteket valló egyének aránya.

Közben a “kalifátus” egy fényképet tett közzé egy bizonyos Hasszán Konakata “sejkről”. A japán férfi egy régebbi interjújában beszámolt arról, hogy 1960-ban született a japán Okajamában tartományban. 1979-ben az egyetemen vette fel az iszlám vallást és a Hasszán nevet.  Az elmúlt harminc évben Konakata akadémiai karriert futott be: phd fokozatot szerzett az iszlám filozófiából a Kairói Egyetemen. 2003-ban teológiát tanított a japán doshishai egyetemen egészen 2008-ig. Több publikációja is megjelent: monográfiát írt Khomeini utáni Iránról (2000), az iszlámról Kelet-Ázsiában (2002), valamint egy kalifátus létrehozásáról (2010). Arról nincsenek információk, hogy mikor hagyta el Japánt és csatlakozott a terrorista szervezethez.

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: