You are here

Több millió dollárnyi kriptovalutát loptak hekkerek

A tavalyi évben közel 662 millió jen, vagyis 6,3 millió dollár értékben loptak el hekkerek kriptodevizát Japánban – közölte a japán rendőrség, amely első ízben hozott nyilvánosságra összesítést ilyen jellegű bűncselekményekről.

A rendőrség 149 ilyen kalózakciót regisztrált. A hekkerek az esetek nyolcvan százalékában úgy tulajdonítottak el kriptodevizát, hogy hozzáfértek a felhasználók virtuális „pénztárcájához”, ahol a kereskedéshez szükséges számítógépes kulcsokat, felhasználói neveket és jelszavakat tárolnak. A számítógépes kalózok gyakran a bitcoin, az ethereum és a riplle nevű kriptodevizákra fenték a fogukat, és 16 alkalommal japán kormányintézmények is érintettek voltak a lopásokban.

A világ legnagyobb, ugyancsak Japánban elkövetett kriptodeviza-lopására egyelőre nem sikerült teljesen fényt deríteni. Január végén a tokiói székhelyű Coincheck.com kereskedési platformon 534 millió dollár értékű alternatív kriptopénzt (altcoin) tulajdonítottak el egy likvid tárcából, ahol az egyik legnépszerűbb altcoint, a NEM (New Economic Movement) rövidített néven ismert digitális devizát tárolták. Az eddigi nyomozás során fény derült arra, hogy ezt a lopást nem a virtuális „pénztárca” feltörésével, hanem kifejezetten a váltó számítógépes rendszere ellen kifejlesztett vírussal követték el, és a váltó alkalmazottjainak számítógépes levelezésen át juttattak a rendszerbe.

Az érintett platformot üzemeltető azonos nevű vállalat, a 2012-ben alapított Coincheck összesen több mint 437 millió dollár kártérítést fizetett mintegy 260 ezer megkárosított ügyfélnek.

A nagyszabású hekkertámadás ismét ráirányította a figyelmet a kriptodeviza-váltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás, és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban, a világ első országaként tavaly fogadták el a kriptodevizákat legalizáló törvényt, és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.

Japánban tavaly április óta kötelező jegyzékbe vetetniük magukat a kriptodevizákat váltó elektronikus kereskedési platformok üzemeltetőinek. A japán pénzügyi felügyelet (FSA) eddig 16 cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-váltót üzemeltessen, és tíznél több kérelem még elbírálás alatt áll. A hatóság ellenőrzi, hogy a szóban forgó cégek minden körülmények között képesek-e teljesíteni az ügyfelek iránti kötelezettségeiket.

/MTI nyomán/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: