You are here

Tíznél több atomerőmű veszélyes

Vizsgálatok szerint tíznél több atomerőmű kábelei tűzveszélyesek. Ezek felújítása évekig tartana, de az is lehet, hogy gazdaságtalan, és a létesítményt egyszerűbb lebontani.

A Mainichi Shimbun (Mindennapi Újság) szerint tíznél több japán atomreaktor tűzvédelmi rendszere veszélyes.  A Nukleáris Szabályozó Hatóság és az Ipari Minisztérium illetékesei megállapították, hogy a különféle berendezések egymáshoz túl közel vannak elhelyezve, a kábelek gyúlékonyak, s így a tűz gyorsan átterjedhet.

Bár az új, konzervatív kormány a gazdaság gyors javítása érdekében az atomreaktorok újraindítása mellett tette le a voksát, a tűzveszély miatt erre nem mindenhol kerülhet sor. A javítások, felújítások helyenként évekig tarthatnak, és az is megeshet, hogy az erőmű bezárása és leszerelése lesz gazdaságosabb.

A 2011. március 11-i, 9-es erejű földrengést és szökőárt követően a atomkatasztrófa történt Fukusima-1 reaktorban. A hibák elhárítása azóta is folyik. Az erőmű végleges leszerelése akár 40 évig is eltarthat. A környékről a lakosságot kitelepítették, visszatelepítésükre belátható időn belül nem kerülhet sor, a szennyezet területek megtisztulására pedig legalább két emberöltő szükséges.

Szakemberek szerint nagy a valószínűsége egy újabb erős földrengésnek, s az atomerőműveket arra kell méretezni.
H-guchi
/Mainichi Shimbun nyomán/

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: