You are here

Tizedik napja volt igazságügy-miniszter; kiderült a jakuza-kapcsolata

Lemond az igazságügy-miniszter

Lemond igazságügy-miniszteri posztjáról az október 1-én kinevezett Tanaka Keisu, mert napvilágra került harminc évvel ezelőtti kapcsolata a szervezett alvilággal.

Mindössze tíz nappal a kinevezése után kellemetlen helyzetbe került Tanaka Keisu, igazságügy-miniszter. Lelepleződött harminc évvel ezelőtt kapcsolata a japán szervezett alvilággal. Kezdetben csak azzal vádolták, hogy harminc évvel ezelőtt díszvendégként részt vett egy  jakuza-rendezvényen. A politikus eleinte tagadta a vádakat, arra hivatkozott, hogy őt csak odaszállították az ünnepségre, és a helyszínen döbbent rá kik közé került. Később azonban beismerte, hogy harminc éve egy befolyásos jokohamai alvilági szervezet vezetőjének összekötője volt. Bár e kapcsolatok nehezen egyeztethetők össze az igazsáügügy-miniszteri poszttal, a lemondását kizártnak tartotta. Rövidesen azonban az a gyanú is felmerült, hogy feltehetően a japán törvények megsértésével külföldi politikai adományokat fogadott el.

A 74 éves politikus a hírek szerint egészségügyi okokra hivatkozva távozott a kormányülésről, és jelenleg egy tokiói kórházban ápolják. Az is hírlik, hogy rövidesen benyújtja lemondását.
H-guchi
Inter Japán Magazin

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: