You are here

Tiltakozott Oroszország, a Kuril-szigetek nem Japán része!

Az orosz külügyminisztérium pénteken bírálta és a nemzetközi jogba ütközőnek minősítette, hogy a vitatott hovatartozású Kuril-szigetek Japán részeként jelennek meg a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokról szóló honlap térképén.

“Meggyőződésünk szerint ez jogellenes” – mondta a sajtónak Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Szerinte ezek a lépések nem felelnek meg a két ország által megteremteni próbált “légkörnek”, amely a “függőben lévő, bonyolult ügyeik” megoldására lenne hivatott. “Ez nem előnyös sem a kétoldalú kapcsolatok, sem Tokió számára” – mondta.

Zaharova szerint az, hogy a honlapon található térképen a Kuril-szigetek Japán részeként jelennek meg, annak tudható be, hogy a szerzők nincsenek tisztában a “történelmi tényekkel”. “Rendkívül sajnálatos Tokiónak az a törekvése, hogy átpolitizáljon egy olyan fontos nemzetközi sporteseményt, mint az olimpia, s hogy nyilvánvalóan visszaél azzal, hogy otthont ad olyan játékoknak, amelyek célja a népek egyesítése” – fogalmazott.

                                                                          A Japántól elcsatolt vitatott szigetek

Moszkva és Tokió évtizedek óta törekszik egy békeszerződés aláírására, amely a második világháború vége óta várat magára. Ennek fő akadálya a Kuril-szigetek vitatott hovatartozású déli része: a háború után az egész szigetcsoport a Szovjetunióhoz került, Japán viszont saját területének tartja Iturup, Kunasir, Sikotan szigetét és a japánul Habomainak nevezett kisebb szigetcsoportot.

A Kuril-szigeteket a második világháború végén foglalta el a Szovjetunió, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. A Szovjetunió és Japán 195-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására, de ez azóta sem történt meg.

A déli Kuril-szigetek megoldatlan problémája a két ország között továbbra is feszültséget okoz. Tokiót aggasztja az orosz katonai jelenlét fokozódása a szigeteken, Moszkvát pedig az zavarja, hogy Japán amerikai Aegis Ashore rakétaelfogó rendszereket vásárol.

A következő nyári olimpiai játékokat 2020. július 24. és augusztus 9. között tartják a japán fővárosban. Oroszország részvétele doppingvádak miatt kétséges.

MTI nyomán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: