You are here

Tavaly tűnt el a legtöbb demenciás idős ember Japánban

Sorra tűnnek el a demenciában szenvedő idősek Japánban. Tavaly 17 ezer embert kerestek és a mai napig még 245 ember van eltűntnek nyilvánítva.

A természetes öregedéssel járó emlékezet vesztés és a demencia között nagy különbség van. Az érintettek nem emlékeznek friss beszélgetésekre, nem ismerik fel a családtagjaikat, beszédközben hosszú szünetet tartva keresik a megfelelő szavakat. Ugyan a családtagok aggódva figyelik a demencia jeleit, az idősebbek nem észlelik, hogy nincs minden rendben. A demencia nem egy konkrét betegség, kialakulásuk hátterében olyan agyi megbetegedések állhatnak, mint például a Pick- betegség, a Huntington-kór, a Parkinson-kór.

Japán a világ leggyorsabb ütemben elöregedő országa, lakosságának 28 százaléka 65 év feletti és ez az arány 2040-re 35 százalékra emelkedhet.  Habár az eltűnt idős betegek többségét egy héten belül megtalálják, négyen is voltak, akiknek tavaly több két év keresés után akadtak nyomára.

A tavaly eltűntek közül sajnos 460-an életüket vesztették, jelentős részük közlekedési balesetben. Az elmúlt évtizedben a demencia miatt eltűntek száma csaknem megkétszereződött. 2025-re a demensek száma elérheti a hétmilliót az országban.

MTI- Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: