You are here

Tajvaniak is halászhatnak a japán Szenkaku szigeteknél

A japán kormány egy Peking-Tajpei összefogás elkerülésére hozzájárult, hogy tajvaniak halászhassanak kizárólagos területén, a Szenkaku-szigetek partjainál.

Amióta a Japán déli vizein fekvő, az összességükben mindössze 7,5 km² területű Szenkaku szigetekről kiderült, hogy hatalmas földgázmezőt illetve olajat rejtenek, Kína történelmi hagyományokra hivatkozva bejelentette tulajdonjogát a szigetekre. Ehhez rövidesen csatlakozott Tajvan is, és ettől kezdve egymást érték a térségben a határsértések. Japán saját biztonsága szempontjából elsősorban Kínát tartja veszélyesnek. Kínai őrhajók, tengeralattjáról és felderítő repülőgépek cirkálnak, állandó feszültséget keltve a térségben. Ugyanezt tette Tajvan is. Halászhajói többször provokatívan halásztak a térségben, s az azokat védő őrhajókkal vízágyú-harcba keveredtek a japán parti őrség hajói.

Kína elszigetelésére jó ötletnek látszott Tajvan leszerelése azzal, hogy a térségben szabaddá tették számára a halászatot. Kína és a területéből kivált Tajvan kapcsolata egyébként igen rossznak mondható. A katonailag megerősödött „Nagy Kína” állandó fenyegetést jelent Tajvanra.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/japan-a-fulop-szigeteket-tamogatja-kina-elleneben/
http://interjapanmagazin.com/japan-india-tengeri-vedelmi-es-atomipari-egyuttmukodes/?preview=true&preview_id=4854&preview_nonce=36f3da9336

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: