You are here

Tajvan is fegyverkezik

Fegyverkezéssel válaszol Tajvan a Nagy Kína tengeri erőfitogtatására. A hangsebesség háromszorosával repülő hajótörő rakétát fejlesztett ki.

A kapitalista Tajvan és kommunista Kína, történelmi szétválásukat követően esküdt ellenségek. Pár évvel ezelőtti tanulmány szerint Kína néhány nap alatt rakétáival rommá lőhetné és hadseregével „visszafoglalhatná” az „elbitangolt” szigetet. S hogy miért nem tette eddig mégis? Valószínűleg tartott a nemzetközi reakcióktól, de az önmegtartóztatásnak lehetnek belföldi okai is. Tajvan nagyon is kívánt bekebelezéséhez a sziget kínai lakosságának millióit kellene elpusztítani, amit a támadó ország lakói nem néznének jó szemmel.

Az említett tanulmány óta tovább romlottak Tajvan esélyei. Kína hatalmas fegyverkezésbe kezdett, potenciális katonai tengeri hatalommá vált, amely a térségben minden országnak fenyegetést jelent. Tajvan nyilvánvalónak tartja, hogy egy várható támadás a tenger felől érkezik, ezért kifejlesztette a Hsziung Feng III. hajóelhárító rakétát. Az új fegyver a hangsebesség háromszorosára képes felgyorsulni egy torlósugár-hajtómű és két szilárd hajtóanyagú gyorsítófokozat segítségével.

A földről, de mozgó hajóról is indítható, 150 km hatótávolságú rakétával – a gyorsasága miatt – csak a legalább 30 kilométeres távolságba lévő célpontra lehet célozni. A 6 méter hosszú rakéta 250 kilós robbanófeje úgy suhan át megcélzott hajón, mint kés a vajon.

Kobayashi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: