You are here

Szólt a sziréna, kimenekítési gyakorlat Honshuban

Clipboard01

A japán főszigeten megszólaltak a szirénák. Észak-Koreai rakétatámadásra készülve kimenekítési gyakorlatot tartott a kormány.

A japán lakosság már elfeledte a második világháborús szirénák hangját, az amerikai gépekről leszórt bombák pusztítása és a káosz hírnökét. Március 17-én, a japán fősziget északnyugati részén az idősek számára visszatért az ismerős, görcsös hangulat: felsikoltottak a szirénák. A légiriadó egyelőre csak kimenekítési gyakorlatot jelzett. Észak-Koreából Japánra kilőtt ballisztikus rakéta becsapódásának főpróbáját. A hivatalos szervek az akita megyei Oga város körzetét jelölték meg a robbanás epicentrumának.

Clipboard02

A kimenekítési gyakorlat forgatókönyve alapján a központi kormány a kiépített tájékoztatási rendszeren keresztül értesítette a helyi szerveket a szükséghelyzetről. Az érintett területeken megszólaltak a szirénák, s a lakosságot rádión, televízión, hangosbemondókon és okostelefonokon keresztül értesítették a gyülekező helyekről. Egyelőre még csak gyakorlat.

Phenjan az ENSZ Biztonsági Tanácsa tiltása és a nemzetközi közvélemény felháborodása ellenére folytatja ballisztikus-rakéta és atomfegyver kutatásait. Tavaly óta több rakéta kísérletet hajtott végre. A legutóbb egyszerre kilőtt négy ballisztikusrakétája közül három a Japán-tengerbe csapódott.

Bennem akaratlanul is felmerül a kérdés, hogy mi baja velünk a nyugtalan szomszédnak? Nem késő a második világháborús valós vagy valótlan sérelmeiért most, több, mint hetven év után revansot venni? Az atombombával rendelkező mini-diktatúra miért nem számol a rakéták bevetésének nem csak „sikerével”, de következményével is? Észak-Korea már régóta nem csak Dél-Koreával és Japánnal áll szemben, hanem az egész világgal.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: