You are here

Szolgálatba állt Japán első női vadászpilótája

Az akadémiai kiképzést követően főhadnagyi rangban szolgálhatja hazáját a pilótanő.

Macusima Misza-nak sikerült először az a történelmi bravúr, hogy nőként hivatalosan is szolgálatba állhatott a japán légierőnél. A 26 éves pilótanő elmondta, hogy egy hollywoodi film ébresztette fel benne a repülés iránti vágyat.

„Azóta csodálom a vadászpilótákat, mióta kislányként láttam a Top Gunt”- majd azt is hozzátette, hogy nem csak saját magáért, de azokért a nőkért is harcol, akik hasonló pályán szeretnének elindulni. Rajta kívül további három női pilóta vesz részt jelenleg is a kiképzésen.

A vadászpilótanőnek lesz mit bizonyítania, hiszen Japánban 2015-ig a nők nem vezethettek sem vadászgépet sem felderítő repülőt annak ellenére, hogy már 1993 óta folyamatosan lazítanak a légierő tilalmain. Macusima szolgálatának első évében egy F-15-ös vadászgépben bizonyíthatja rátermettségét a Mijazaki prefektúra-beli Njutabaru légi bázison.

Ebben az évben viszont nem csak a légierőnél értek el sikereket a japán női katonák. Az idei év Azuma Rjoko számára is különlegesen sikerült, hiszen Ő lett az első nő, akit hadihajó-hadosztályparancsnoknak neveztek ki.

A sikerek hátterében az a tény is közrejátszhatott, hogy a haditengerészet kísérletet tesz a létszámproblémákkal küzdő japán hadsereg számának megnövelésére. Ennek következtében jutottak arra döntésre, hogy több női katonát delegálnak a szárazföldi, tengeri és légi erőkhöz.

Japánban jelenleg a 228 ezer katona közül mindössze 14 ezer nő. A tervek szerint ezt az eloszlási arányt kilenc százalékra szeretnék feltornászni 2030-ra.

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: