You are here

Szigetvita, kínai partraszállás, tüntetés

Japán-kínai szigetviták

Éleződnek a japán-kínai szigetviták. Japán letartóztatta és kizsuppolja a Szenkaku szigeten partra szállt kínai „aktivistákat”. Kínában Japán ellen tüntettek.

Japán és Kína között erősödnek a szigetviták. A két ország határán – többnyire japán fennhatóság alatt álló – szigetecskék nem földterületük, sokkal inkább a tenger alatt rejlő kincseik miatt kellenének a kínaiaknak. A területi vitákra provokatív kínai „aktivisták” is rásegítenek.

A napokban Kínából, Hong Kongból és Makaóból származó „aktivisták” partraszálltak Szenkaku (kínai nevén Tiaoyü) japán szigeten. Akciójuk nem volt zavartalan, mert japán felségvizekre érve a parti őrség vízágyúval is akadályozta haladásukat. Ennek ellenére a 14 személyből 7 kijutott a szigetre, ahol mintegy félórán keresztül –letartóztatásukig- a kínai himnuszt énekelték és zászlót lobogtattak.

Az okinava fővárosába szállított kínaiakat a hatóság döntése alapján visszazsuppolják hazájukba. Kínai oldalról a letartóztatást heves kirohanások követték. Mind Pekingben, mind Hong Kongban fejmosásra berendelték a japán diplomácia képviselőjét, s sajtó felháborodással tálalta a történteket. A japán külképviselet elé tüntetést is szerveztek, ahol azonban csak pár százan jelentek meg.
Kobayashi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:

http://interjapanmagazin.com/japan-kinai-szigetvitak/
Japán-kínai viták szigetekről
Japán nevet kíván adni 39 névtelen szigetének. A kezdeményezés heves vitát váltott ki Tajvanból, mert egyes szigeteket magáénak vall. Ugyancsak tiltakozott Kína is, aki hagyományokra hivatkozva vallja magáénak a szigeteket.
Tajpej szerint a Tiaojütaj-szigetek örökölt területek, és a tajvani Jilan megye közigazgatásához tartoznak. Peking szintén kinyilatkozta, hogy a kérdéses földterületek 1534-től a sajátjai, s bár ezeket az első kínai-japán háborúban Japán elfoglalta, a San-Franciscó-i szerződés értelmében vissza kellett volna kapnia.

A Kelet-Kínai-tengeren elhelyezkedő vitatott szigetek 186 kilométerre esnek Tajvan legközelebbi pontjához, Kínától és úgyszintén a japán Okinavától pedig dupla olyan távolságra.

A Peking és Tokió 2010 őszén komoly konfliktusba keveredett, amikor a kérdéses térségben a japánok elfogtak egy kínai halászhajót, és a kapitányát két héten túl fogva tartotta. Ekkor mindkét országban felerősödtek a nacionalista hangok és tüntetések.

H-guchi
Inter Japán Magazin

http://interjapanmagazin.com/200-evre-elegendo-ritkafoldfem-a-japan-tengerfeneken/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: