You are here

Szigetvita: japán és tajvani őrhajó ütközött

Japán és tajvani őrhajó ütközött

Japán és tajvani őrhajó ütközött a vitatott Szenkaku (Tiaöju) szigeteknél, amelyekre rajtuk kívül még Kína is igényt tart.

Lapunkon már írtunk a jelenleg japán fennhatóság alá tartozó Szenkaku szigetcsoport fellángoló vitájáról. A japán-kínai-tajvani tulajdonjogi vitákban olaj volt a tűzre, hogy Japán az év elején nevet adott 39 szigetecskének. A lakatlan területekért folyó diplomáciai harc valódi oka a környező, halban gazdag tengeri területek és a tenger mélyén rejlő erőforrások birtoklása. A japán tulajdonjog jelképes erősítésére a törvényhozás tagjai a vitatott területeken demonstratív „halásztúrán” vettek részt, Tokió kormányzója pedig bejelentette, hogy a szigetek közül néhányat megvásárol.

Tiltakozásképpen tajvani „aktivisták” egy halászhajón, a parti őrség hajói kíséretében „helyszínre látogattak”. Amikor öt hajó átlépte a japán felségterület határát, a helyi parti őrség hajója próbálta megállítani őket. Ekkor történt, hogy egy japán és egy tajvani őrhajó egymás mellett sebesen haladva ütközött. A japán hajó horzsolást szenvedett, személyi sérülés nem történt.

Japán az incidens miatt tiltakozott a tajvani kormánynál, amit az visszautasított. Kína ezzel egyidejűleg figyelmeztette Japánt, hogy a vitatott szigetek ősidők óta a kínaiaké.
H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó
cikkek:

Japán-kínai viták szigetekről

Japán-kínai viták szigetekről
Japán nevet kíván adni 39 névtelen szigetének. A kezdeményezés heves vitát váltott ki Tajvanból, mert egyes szigeteket magáénak vall. Ugyancsak tiltakozott Kína is, aki hagyományokra hivatkozva vallja magáénak a szigeteket.

Tajpej szerint a Tiaojütaj-szigetek örökölt területek, és a tajvani Jilan megye közigazgatásához tartoznak. Peking szintén kinyilatkozta, hogy a kérdéses földterületek 1534-től a sajátjai, s bár ezeket az első kínai-japán háborúban Japán elfoglalta, a San-Franciscó-i szerződés értelmében vissza kellett volna kapnia.

A Kelet-Kínai-tengeren elhelyezkedő vitatott szigetek 186 kilométerre esnek Tajvan legközelebbi pontjához, Kínától és úgyszintén a japán Okinavától pedig dupla olyan távolságra.

A Peking és Tokió 2010 őszén komoly konfliktusba keveredett, amikor a kérdéses térségben a japánok elfogtak egy kínai halászhajót, és a kapitányát két héten túl fogva tartotta. Ekkor mindkét országban felerősödtek a nacionalista hangok és tüntetések.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Kapcsolódó cikkek:
https://interjapanmagazin.com/del-korea-tamaszpontot-letesit-a-japannal-vitatott-sziget-mellett/

https://interjapanmagazin.com/japan-a-del-kinai-tenger-bekeltetoje/

Orosz-kínai fenyegetés Japánnak

 
Szigetvita

Az atombombájával fenyegető Észak-Korea partjaihoz közel közös hadgyakorlatba kezd Oroszország és Kína. A gyakorlat egyben jelzés a Japán felé is, hogy szükség esetén a két külön-külön is félelmetes nagyhatalom összefoghat ellene.

Japán Oroszországtól a II. Világháborúban elfoglalt Kuril-szigeteket követeli vissza, Kína viszont a jelenleg japán fennhatóság alatt álló Senkaku szigeteket vallja magáénak.

Az orosz nyelven vezényelt hadgyakorlat első fázisában a katonai központok feladatait gyakorolják, a másodikban pedig a tenger meghatározott pontjain hadihajók és tengeralattjárók hajtanak végre feladatokat.

Orosz részről felvonulnak a csendes-óceáni flotta gyöngyszemei, egy rakétacirkáló és három romboló. Kína két tengeralattjárót és 16 hadihajót küld a térségbe. Utóbbiak között lesznek rombolók és egy úszó kórház is.
Tanaka
Inter Japán Magazin
Kapcsolódó cikkek:
https://interjapanmagazin.com/ujabb-japan-kinai-tenger-incidens/

Orosz hadgyakorlat a japán légtér szélén

 

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: