You are here

„Szarvasbarát” zacskókkal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban

 

Ehető zacskókkal akadályozzák meg, hogy a nyugat-japán Nara Park híres szikaszarvasai veszélyes műanyagszeméttel töltsék tele a gyomrukat.

A szikaszarvas megtalálható Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon, Észak és Délkelet- Kínában, illetve Mandzsúriában. Európa számos országába betelepítették, főként vadaskertekbe helyezték el őket, de néhány állat megszökött és vadon élő populációt hoztak létre. A szikaszarvas marmagassága 65-105 cm, hosszúsága 105 és 150 cm között mozog, testtömege 25 – 110 kilogramm. Végleges méreteit azonban 4 éves korára éri el az állat. A szikaszarvas szőrzetének színe nyáron sárgásbarna színű, teste két oldalát pedig fehéres pöttyök tarkítják. Ennek köszönhetően nagyon jól tud rejtőzködni a ritkásabb erdőben. Télen, amikor már gyér a növényzet az állat színe szürkésbarnára vált és a foltok is megfakulnak.

A Vakakusza-hegy lábánál elterülő Nara Parkban több mint 1200 szikaszarvas bóklászik szabadon. Az állatokat élő nemzeti természeti kincsként tartják számon. A közparkba érkező diák- és turistacsoportok meg is etethetik az állatokat a helyben vásárolható szarvaskeksszel (sika-szembei). Ezt a cukormentes csemegét műanyag csomagolás nélkül árulják, azonban sok látogató másfajta ennivalóval is megkínálja a szarvasokat, a csomagolásokat pedig eldobálják a parkban – írja a BBC hírportálja.

A szarvasok kiszagolják a zacskókat, azt hiszik, hogy ennivaló és megeszik.Tavaly az egyik állat gyomrában több mint 4 kilogramm szemetet találtak. Miután néhány narai lakos tudomást szerzett arról, hogy a szarvasok elpusztulnak a tévedésből lenyelt szeméttől, előrukkoltak a “szarvasbarát” zacskó ötletével.

A papíripari vállalkozást vezető Nakamura Takasi szerint olyan papírzacskót készítettek, amely újrahasznosított tejesdobozból, valamint a szarvasok csemegéjében is megtalálható rizskorpából készült.

Nakumura szerint eddig nagyjából 3500 papírzacskót adtak el Narában, egyebek között a város turisztikai hivatalának, egy helyi banknak és egy gyógyszertárnak.

 Az Aszahi Sinbun című japán lap internetes oldala szerint a 100 jenbe (290 forintba) kerülő zacskókat a japán élelmiszerkutatási laboratórium is tesztelte és fogyasztásra alkalmasnak ítélte.

MTI – Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: