You are here

Suzuki Jimny: Elképesztő mennyit jelent két extra ajtó

A Suzuki Jimny igazi színfoltot jelent manapság az autók piacán. A három ajtós modellnek sok ember szívébe sikerült belopnia magát. A rengeteg dicséret mellett, azonban kritikai is érte a japánok terepjáróját, elsősorban a méreteivel kapcsolatban. Igaz még csak tervező asztalon, de most elkészült az új, öt ajtós verzió. Tekintse meg!

A Jimny extravagáns kialakítása a retro elemekkel ötvözve egészen fantasztikus formát mutat, amiért nem csoda, hogy világszerte rajonganak az emberek. A külalak mellé remek teljesítmény is társul, aminek köszönhetően méltón foglalja el helyét a terepjárók kiváltságos soraiban. A japán gyártó modellje, mind a kritikusoktól, mind a „hétköznapi” sofőröktől nagyszerű visszajelzéseket kapott. Azonban a Jimny sem sikerült egészen tökéletesre, így a számos dicséret mellé némi kritikát is sikerült begyűjtenie. A legtöbb negatív visszhang a terepjáró szűkösségét hangoztatta.

A tulajdonosok egy része kevésnek találja a három ajtót, illetve – ha bekerül a hátsó két ülés is –a csomagtartó hiányát. Mivel többen kiránduláshoz, horgászathoz vagy éppen vadászathoz használják, felszerelést is visznek (vinnének) magukkal, csak hogy azt már nem tudják hova pakolni.

Az “észrevétel” a Suzukihoz is eljutott, akik első körben élből elvetették az ötletét egy esetlegesen nagyobb modell megtervezésének. Indoklásukban megfogalmazták, hogy az öt ajtós verzió olyan hosszú lenne, ami alapjaiban borítaná fel a Jimny alaposan végig gondolt és megtervezett szerkezetét. Lényegében a hatékonyságot fel kellene áldozni a design oltárán. Legalábbis a japán tervezők szerint.

Oroszországban – ahol kiváltképp nagy népszerűségnek örvend – nem tettek le ilyen könnyen az öt ajtós Jimny modellről. Egy lelkes orosz „rajongó”, Nikita Chuyko digitális tábláján megtervezte a plusz két üléssel megtoldott modellt és a végeredmény igazi remekmű lett:

Jól lehet, a grafikai tervezés talán könnyebbnek mondható, mint a szigorú matematikai és fizikai számítások, de ezzel a tervvel bebizonyították, hogy a Jimnyben igenis rejtőzik még potenciál. Talán a Suzukinak engedni kellene választani a nagyérdeműt, hogy nekik megéri-e a komfortot választani a hatékonyság helyett vagy éppen fordítva. Egy biztos, ahhoz, hogy erről érdemben vitázhatni lehessen, élőben is ki kellene próbálni az eddig még csak tervező asztalon tetszelgő modellt. Mi bízunk benne, hogy a japánok végül be adják a derekukat!

Nagy Zoltán

Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: