You are here

Sugárzásra „holdbéli gép”

Sugárzásra

Meglehet végéhez közeledik a japán fukushimai atomerőmű drámája. A tragédia színhelyére tart Los Angelesből és Atlantából egy-egy folyékony beton fecskendezésére készült óriás önjáró betonpumpa.
A német Putzmeister gyár készítette „Góliát” betonpumpákból mindössze három van a világon. Ám Amerika szerint e kettőre most Japánnak nagyobb szüksége van. A 26 keréken guruló 95 tonnás monstrumok gémje 70 méter magasságba tudja emelni fecskendőjét, amellyel óránként 160 m³ anyagot képes kibocsátani. A monstrumok a világ legnagyobb repülőgépén, az űrhajószállításra készült orosz Antonov-225-ön érkeznek Japánba.

Az egyenként 2 millió dollár (kb. 400 millió Ft) értékű kolosszusokat elsősorban hidak és felhőkarcolók betonozásához használták. Elküldésük előtt átalakították őket, hogy víz fecskendezésére is alkalmasak legyenek.

A tervek szerint Fukushimában a négy meghibásodott reaktor blokkot előbb vízzel hűtik, majd egy-egy fedett „betonépületet” vonnak körékük. A betonpumpák megjelenésével valószínűleg véget ér az életüket kockáztató „atom-kamikazek” bevetése. Az erősen sugárszennyezett helyszínen a betonpumpa 3 kilométer távolságból irányítva is képes pontosan a kívánt helyre üríteni tankja tartalmát.

Az erőmű külső hűtésében már eddig is részt vett kisebb kapacitású Putzmeister-gép. Japán kérő hangjára több országból érkezik hasonló segítség. Németország 2 db 62 méteres gémű betonpumpát, egy vietnámi vállalkozó pedig egy 58 méteres géműt küld a fokozottan sugárszennyezett erőműköz.
Egy bennfentes szerint ezek tekinthetők ajándéknak, mert a sugárfertőzött gépek visszajuttatására a küldőik bizonyára nem tartanak igényt.
A nemzetközi összefogás eredményeképpen remélhetően rövidesen lezárul a 28 ezer emberéletet és mintegy 300 milliárd dollár veszteséget követelő japán rémálom.

Doma-Mikó István
Inter Japán Magazin

 

Kapcsolódó cikkek:
http://interjapanmagazin.com/tengeren-uszo-medence-hutoviznek/
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-8/  
http://interjapanmagazin.com/a-japan-termeszeti-katasztrofa-hirei/
http://interjapanmagazin.com/proba-3/    
http://interjapanmagazin.com/minta-bejegyzes-6/

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: