You are here

Sugármentesítés Fukushima városban

Sugármentesítés Fukushimában

Tegnap 400 szakértő és 3.500 helyi lakos részvételével elkezdődött Fukushima város legsugárzóbb területeinek sugármentesítése.

A város 90 km távolságra fekszik a sérült és sugárzó atomerőműtől, kívül a kötelező evakuálási határon. Az önkéntesen segédkező lakosok kezdetként az utcai csatornákat tisztították meg a törmeléktől és a sártól. A sugárfertőzött közlekedési útvonalakat – elsősorban azokat, amelyeken gyerekek járnak iskolába – egy speciális tisztító jármű sugártalanítja. Észrevételek szerint már a munkálatok megkezdése után egy nappal a sugárzás 10 mikroSievert/órá-ról 5 mikroSievert/órára csökkent.

Június óta, amikor 3.83 mikroSievert/óra sugárzást mértek a városban, a lakosok egyre nagyobb aggodalommal reagáltak a fokozatosan növekvő sugárszintre.

A város tisztségviselői szerint a jelenlegi sugármentesítésre az evakuálás megelőzésére volt szükség.

5 nappal a munkálatok megkezdése előtt kormányhivatalnokok érkeztek a városba, akikre egy lakossági gyűlésen a fukushimaiak heves szóáradattal támadtak. Elsősorban a gyerekes szülők követelték, hogy a kormány adjon segítséget az önkéntes evakuálásukhoz, tekintettel arra, hogy az előállt veszélyhelyzetért nem ők felelősek. Felzúdulást keltett, hogy kérdéseik elől – például, hogy a fukushimaiaknak van-e ugyanolyan joguk az egészséges élethez – a kormányszóvivők kitértek, vagy nem tudtak válaszolni. A kormánytagok azt is megtagadták, hogy helyi vizeletmintát vigyenek a fávárosba vizsgálatra.

A japánban példátlanul erősségű érzelemnyilvánítás videója a Youtube-ra is felkerült:
http://www.youtube.com/watch?v=rVuGwc9dlhQ

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: