You are here

Stukov: Japán reakciók a krími válságra

Bár a magyar és a nyugati médiában nem nagyon foglalkoztak a témával, de Tokió már az elejétől fogva aggódva figyelte a krími fejleményeket. A japán politikai vezetés rendkívül nyugtalanná vált a krími népszavazás eredményétől és a félsziget Orosz Föderációhoz való csatlakozásától. Az elmúlt hetek eseményei egy csapásra véget vethetnek a javuló orosz-japán viszonynak.

Abe Sinzó japán kormányfő szerdán a parlament költségvetési bizottságában beszélt arról, hogy a Krím félsziget bekebelezése Oroszország részéről az ENSZ-alapokmány egyértelmű megsértése lenne. Ezzel párhuzamosan kijelentette, hogy hatósági szankciókat készülnek bevezetni Oroszország ellen.
Kisida Fumio japán külügyminiszter azt mondta: megvárja, hogy mit tesznek a többi országok, és ennek megfelelően adnak választ a kialakult helyzetre. Ugyanakkor a japán külügyminiszter azon erőfeszítései kudarcot vallottak, amivel rá akarta szedni Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy kezdjen közvetlen párbeszédet Kijevvel.
A két politikus telefonbeszélgetése majd egy órán át tartott. Szergej Lavrov kifejtette Oroszország álláspontját, és kizárta egy ilyen közvetlen párbeszéd lehetőségét, mert Moszkva szerint “az új ideiglenes ukrán kormány egyáltalán nem legitim”. „Sajnos, Oroszország jelenleg elutasítja a konfliktus diplomáciai rendezését… Az oroszok elutasítanak minden érintkezést a külügyminiszterek és más vezetők szintjén, holott “a nemzetközi közösség arra kéri Oroszországot, hogy kezdjen béketárgyalásokat” – jelentette ki a japán külügyminisztérium szóvivője.
A japán kormány nem fogadja el a krími népszavazás eredményét, ugyanúgy „illegitim aktusnak” tartja, mint a többi nyugati ország. Hétfőn a japán kormány szóvivője azt mondta, hogy Tokió nem fogadja el az elszakadás 95 százalékos támogatását mutató népszavazás eredményét. Egyúttal arra szólította Oroszországot, hogy tartsa magát a nemzetközi jogszabályokhoz, illetve tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Japán az ukrán válság kérdésében továbbra is együttműködik a nagyhatalmak hetes csoportjához (G7) tartozó többi országgal, sőt támogatják Oroszország kizárását a csoportból.
Kedden Tokió szintén szankciókat vezetett be Moszkva ellen. A krími népszavazás elismerése miatt Japán leállítja a vízumkönnyítésről, továbbá egy űrkutatási egyezményről folyó tárgyalásait Oroszországgal, és egyelőre nem kezdi el azokat az egyeztetéseket sem, amelyek különböző új beruházásokra vonatkoztak volna.
Egyelőre még kérdéses, de könnyen lehet, hogy ez a végét jelenti az egyre jobban javuló orosz-japán kapcsolatoknak. Az elmúlt években Tokió és Moszkva sok kereskedelmi és energetikai egyezményt kötött egymással. A 2011-ben üzembe helyezett Kelet-Szibéria–Csendes-óceán (angolul ESPO) csővezetéken keresztül szállított orosz kőolaj mintegy 30 százaléka a japán piacra került. Az elmúlt években rohamosan emelkedett a japán befektetések nagysága az orosz Távol-Keleten, miközben csökkent az orosz árukra kitűzött japán vám összege. Ám nemcsak a gazdasági szektorban volt orosz-japán kooperáció, hanem már egyes politikai kérdésekben is: Moszkva nem avatkozott bele a kínai-japán szigetvitákba (pl. Szenkaku-szigetek), sőt ebben a kérdésben egyáltalán nem állt a stratégiai szövetségese – Kína – mellé és a nemzetközi fórumokon sem támogatta őt. Azonban az elmúlt napok eseményei könnyen változást idézhetnek elő ezen a téren, hisz Moszkva felülbírálhatja korábbi álláspontját és Peking javaslatait támogathatja.
Japánnak elsősorban azért nem tetszik Krím Oroszországhoz való csatolása, mert ez könnyen kihathat a Kuril-szigetek és a többi szigetcsoport sorsára is. A krími referendum és csatlakozás példáját követheti a Hoppóryódó-szigetek (Északi-szigetek), mivel a sziget szintén az Orosz Föderáció részévé válna. A második világháborúban a japán fegyverletétel után a Szovjetunió a meg nem támadási szerződést megszegve foglalta el a védtelen japán szigeteket. Ez a japánokat olyan érzékenyen érintette, hogy a szigetek visszaadásáig nem hajlandóak békét kötni Oroszországgal.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: