You are here

Spéci ágyúkkal lövik a szmogot Kínában

Japán folyamatosan figyeli a kínai szmogot. A szél nem egyszer hozott át veszélyes ipari gázokat a „nagy szomszédtól”.

A világon csak két ország ódzkodik a kiotói egyezmény aláírásától, az Egyesült Államok és Kína. Japán „nagy szomszédja” súlyos árat fizet a felpörgetett gazdasági fejlődésért. A nagyvárosok utcáin az emberek fuldokolnak, sőt, néha nem is látnak az ipari objektumok füstjétől, porától és a mérges gázaitól. Sok a légúti megbetegedés, gyakori a szmogriadó, s a kormány érzi, hogy sürgősen tennie kell valamit.

A kínai nagyvárosok utcáin, gyárak és építkezések környékén autóra szerelt „szmogágyúk” jelennek meg. Ezek nagy nyomáson 60 méter magas és 100 méter széles „ködöt” fújnak a levegőbe. A folyadékcseppek magukba zárják a levegőben lebegő szemcséket és csapadék formájában lecsapódnak.

A Hunan Jiujiu Mining Safety Equipment cég által gyártott „ködágyúk” nem olcsók. Fix változatuk mintegy 3,5 millió forintba kerül, az autóra szerelt mozgó ára pedig 28 millió.

Ezek a szerkezetek azonban nem tudják véglegesen megoldani a rohamosan iparosodó Kína egyre súlyosabb légszennyezési problémáit. Végső megoldás a kiotói egyezményben előírt költséges kémény-filterek beépítése lenne.

Nakano
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: