You are here

Sólyom-drónokkal védik a gyümölcstermést Óitában

sólyom

Sólyom-drónokkal oldják meg Óitában a gyümölcsösök védelmét az elszemtelenedett majmok dézsmálásától.

(Képünk csak illusztráció.)

     A dél-nyugat japáni Óitában, a Takaszaki-hegy keleti lankáin füge-, mandarin- és naspolyaligetek hozzák bő termésüket. A termelőknek azonban sok bosszúságot és anyagi veszteséget okoznak a helyi vadmajompark lakói, akik rendszeresen megdézsmálják a gyümölcsfákat.

       A park lakóit rendszeresen etetik, ám egy, mintegy száz fős majomcsoport nem tartozik ezek közé, vadon él, és évek óta a gyümölcsösből szerzi be az eleségét. A kár pótlására a város 2015-ben 5,9 millió yent (közel 15 millió forintot), tavaly pedig 3,93 millió yent (közel 10 millió forintot) fizetett a termelőknek.

       Tavaly gyümölcsérés idején a város felfogadott egy solymászt, akinek betanított madara részben megvédte a termést. A baj csak az volt, hogy a madárral nem sikerült megértetni, hogy pontosan melyik behatárolt hely fölött őrködjék.

n-monkeys-a-20170820
Az egyelőre csak próbaforma drón

       Ez évben próbaként bevetettek egy sólyomnak álcázott drónt, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A szerkezetre szemet és csőrt is ragasztottak, s lelógatnak róla egy majomnak látszó plüssfigurát. A meggyőzőbb hatás kedvéért a drónra szerelt hangszórók vérfagyasztó majom halálsikolyokat adnak ki magukból.

       A technika győzedelmeskedett a természet fölött. Húsz sikeres kísérleti reptetés után a város vezetősége úgy döntött, hogy belekezd egy átfogó sólyom-drón projektbe.

H-guchi
Inter Japán Magazin

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: