You are here

Shichi-go-san A 7, 5 és 3 éves gyerekek ünnepe

Hivatalosan minden év november 15-én ünneplik Japánban a 7, 3 és 5 éves gyermekek napját, ez a Shichigosan. A japánok a páratlan számokat szerencsésnek tartják. Amikor egy lány három, illetve hét éves lesz, vagy egy fiú három, illetve öt éves lesz, imádkoznak az egészségükért, és, hogy jó életük legyen. Mivel nem munkaszüneti nap, nem nemzeti ünnep, ezért a japán családok nem november 15-én tartják, hanem az ehhez a dátumhoz legközelebb eső hétvégén.

A Kamakurakorszakban választották november 15-ét az ünneplés napjának, mivel Tokugava Cunajosi sógun ezen a napon ünnepelte a fiát.

A Shichigosan abból a korszakból ered, ( Heian-korszak) amikor a császári udvarban szolgáló nemesek ünnepelték a gyermekeik korai gyerekkorból a középső gyerekkorba történő átlépését. Később a szamurájok is átvették ezt a szokást és kiegészítették saját rituáléikkal. Például a gyerekek három éves koruk után megnöveszthették a hajukat.

Ma úgy ünneplik a Shichi-go-san-t, hogy szentélyekbe látogatnak el, valamint fotókat készítenek a gyermekről. A fiúkat haori kabátba öltöztetik, a lányokat pedig az erre a napra készített kimonóba.

Ezen a napon adják a gyerekeknek ajándékba a csitosze ame nevű édességet (ezeréves cukor), ami hosszúkás, és piros vagy fehér színekben pompázik. E két színt szerencsésnek tartják Japánban. A cukorka teknőst vagy darut ábrázoló papírba van csomagolva. Ez a két állat a hosszú életet szimbolizálja Japánban. A japánok ilyen, papírba csomagolt cukorkákkal kívánnak hosszú életet a gyermekeiknek.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: