You are here

Sensei Sáfár László IX.DAN: Le kell győzni önmagamat!

Gyulán, a Gyulai karate Egyesület évek óta megbízható tagja az A.J.K.A. (American JKA Karate Association) magyarországi szervezetének. Eredményesen részt vesz a szervezet hazai és külföldi versenyein, bemutatókat tart és jó néhányan elérték a fekete öves, mesteri szintet.
Így nem meglepő, hogy a szervezet Gyulán tartotta négy napos országos táborát, amelyen hét klub több, mint hatvan tagja vett részt. Torma György hat danos mester klubvezető szokás szerint mindent megszervezett, így minden adva volt az igényes edzésmunkához. Kellett is, hiszen a magyar karate élet egyik legnagyobb tekintélye, Sensei Sáfár László IX.DAN, az A.J.K.A. Shotokan Karate-do Szövetség nemzetközi technikai vezetője, európai főinstruktor s egyben a magyar szervezet vezetője irányította a tábor szakmai munkáját, segítőivel. A 78 (!) éves nagymesteren nem fog az idő, ma is olyan kemény, mint a vas. Mindig optimista, jókedvű…és szívesen ad riportot, válaszol a kérdésekre.
– Mi a fő szakmai célja ennek a mostani, hétvégi szemináriumnak?
– Ez a szeminárium arra az elvre épül, hogy semmi nem történhet anélkül, hogy mozdítsd a testedet, hogy egy technikát eredményesen végre tudjunk hajtani. Arra koncentrálunk, hogyan kell ezt hatásosan, eredményesen művelni, különböző mozgásokkal, formákkal, céllal, eszközökkel.
– Az edzésen különböző korosztályok vannak jelen, különböző övfokozatokkal. Egyben történik az oktatás, vagy csoportbontással dolgozik Sáfár mester?
– Ez egy olyan dolog, hogy mindenkinek tanulni kell!A ma reggeli edzésen is láttam problémákat még a fekete öveseknél is. Azt hinné az ember, hogy ennyi év gyakorlás, tanulás után egy fekete öves tökéletes. Hát ez nem így van! Addig kell ezt tanulnia minden övesek, amíg a jó természetessé válik.
– Egy hetvennyolc éves nagymesternek is van még mit tanulnia?
– Abszolút igen! Most például az indiai szervezet vezetője jött, és kért, menjek Indiába, mert az állami sportvezetők is szeretnének megismerkedni velem, milyen is ez a karate , amit csinálunk. Kezdésnek ezer ember. Ez a következő projekt, kihívás, kimegyek Csákvári László mesterrel és egy amerikai tanítvánnyal. Ez az új feladat. Ez mozgat, ezekből a fiatal srácokból, a velük való foglalkozásból annyi erőt merítek, hogy nem engedi meg, hogy megöregedjek.
– Milyen az A.J.K.A. mostani gárdája, nem egyszer új arcok jönnek, változás folyik…
– A mostani év az A.J.K.A. alapításának harminc éves évfordulója, 1985-ben alapítottam, s ezt ebben az évben ünnepeljük meg. Most jöttem vissza Amerikából, egy nagy, harminc éves jubileumi táborból, Zalakaroson, ahol csak az oktató instruktorok voltak jelen, szintén a harminc évet ünnepeltük a német, svájci, cseh, amerikai és persze magyar résztvevőkkel. Különleges év ez, nem sok szövetség él meg harminc évet. Az emberek jönnek,mennek, feladják, s úgy érzem, én sosem adtam fel. Mindig hittem ebben, sosem változtam, mindig ezzel a JKA shotokan stílussal dolgoztam,és nem is fogok ebben megváltozni. Hiszek ebben, hogy ez a legpraktikusabb, az emberek szeretik.
– Harminc év után milyen feladatok állnak az A.J.K.A. előtt? A harminc év egy korszakhatárt is jelent.
– A karatét, itt Magyarországon is próbáljuk bevinni a Testnevelési Egyetemre, hivatalosan, nem elsősorban, mint harcművészetet, hanem mint a testi nevelés eszközét. Ugyanis a karate egyik legfontosabb része a testnevelés, az egészség megtartása. Itt vagyok én példának, 78 évesen, még mindig belépek a küzdőtérre, minden edzésen ott vagyok, edzek, s ahová meghívnak, elmegyek. Az egészség szempontjából a karate nagyon fontos, és próbáljuk mind a Műszaki, mind a Testnevelési Egyetemen ezt meghonosítani. Van támogatásunk az oktatási kormányzattól, Nem annyira a küzdelmi és a verseny részére figyeltek fel, hanem a testnevelési részre és a jellemfejlesztésre .
– Végezetül, hetvennyolc évesen mit üzenne a mai fiataloknak, mestereknek?
– Az értékét a karaténak! Sajnos, amikor elkezdik, az mozgatja Őket, hogy meg tudjanak valakit verni, le tudják győzni. Pedig a fő cél: Le kell győzni önmagamat! legyek jobb ember ma, mint tegnap voltam, és a karate segítsen ebben engem. Nem csak a karatéban voltam sikeres az életben, másban is , de mindig a karate segített ebben. ezt próbálom a fiataloknak átadni, hogy nem az a fontos, hány embert győzöl le, hanem milyen sikeres vagy az életben.

Ajánlott bejegyzések

%d bloggers like this: